Verschillen tussen mee-eters en puisten 

Inhoudsopgave

Ze worden vaak in één adem genoemd, mee-eters en puisten. Voor sommige mensen is het misschien hetzelfde, maar er zit wel een duidelijk verschil tussen mee-eters en puisten. Zo is er bij puisten sprake van een ontsteking door bacteriën en bij mee-eters, nog niet.  Daarnaast is er ook nog een verschil tussen hoe een puist eruitziet en hoe en mee-eter eruitziet. 

Uiterlijk mee-eters 

Mee-eters krijg je als de poriën van de huid verstopt raken onder het huidoppervlak. De mee-eter is vrij herkenbaar en heeft een zwart puntje. Vaak zie je ze bijvoorbeeld op de kin. Een mee-eter is open en wordt zwart doordat de oppervlakte in contact is gekomen met de lucht. De Engelse naam voor deze mee-eter is dan ook: black head. 

Uiterlijk puist 

De puist in de vorm van een vaak pijnlijk bultje is gesloten. Zo worden ook veroorzaakt doordat de poriën verstopt raken. Maar nu zit het helemaal verstopt, onder het oppervlak van de huid. Het verschil met een mee-eter is dat hier dus geen contact met de lucht plaats kan vinden. Vandaar dat het zwarte puntje uitblijft. Dit is dus de puist die dezelfde kleur heeft als de huid. Deze puisten kunnen erg pijnlijk zijn.  

Puistjes door acne 

Ook acne ontstaat diep onder het oppervlak van de huid. Het zijn pijnlijke bultjes. Bij acne ontstaan er puistjes met een wit kopje. Dit komt omdat hier sprake is van een ophoping van talg. Het zijn de welbekende witte kopjes die mensen graag willen verwijderen. Acne ontstaat vooral bij pubers, maar soms hebben ook volwassen er nog mee te maken.  

Standaard puisten 

Bij huidkliniek Zoetermeer geven ze aan dat de klassieke puistjes ook wel pustels worden genoemd. Wat is een pustel nu precies? Dat is een in blaasje in de huid, gevuld met pus. Vaak is de kern wit of geel. Het is ook zo dat je deze puisten, ook al is de verleiding enorm groot, niet moet uitknijpen. Het verspreid zich namelijk erg makkelijk. Bovendien kan het ook voor littekens zorgen. Zeker als je veel puisten hebt kan uitknijpen ervoor zorgen dat de huid erg onregelmatig wordt. Dat is natuurlijk niet fijn.