Verschillen tussen benzine en diesel

Inhoudsopgave

Benzine en diesel worden beide in verbrandingsmotors gebruikt. Het verschil tussen benzine en diesel is dat de ontsteking bij een benzinemotor gebeurt met een zogenaamde bougie, terwijl er bij een dieselmotor sprake is van zelfontbranding. Rijden op benzine of op diesel is soms ook nog net even iets anders. Lees hier over de verschillen. 

Winnen van olie 

Zowel benzine als diesel zijn koolwaterstofverbindingen. Het zijn fossiele brandstoffen, gemaakt uit ruwe olie. Beide brandstoffen worden in vier stappen gemaakt: scheiding, zuivering, verbetering en menging. Het verschil is daarbij dat diesel en benzine een ander kookpunt hebben. Bij diesel ligt dit tussen de 180 en 380 graden Celsius. Benzine heeft een lager kookpunt. 

Benzine en diesel rijden 

Als je van je auto wil weten of er benzine of diesel in moet, kun je dat zien in het instructieboekje. Het is ook zichtbaar op het klepje van de tankdop. Een verschil tussen benzine en diesel is ten eerste al de prijs. Diesel is normaal een stuk goedkoper dan benzine. Daarnaast is het zo dat een dieselmotor vaak zuiniger is. Een auto die op diesel rijdt, verbruikt gemiddeld 15 procent minder. Dus je verbruikt minder. Een nadeel van een dieselauto ten opzichte van een benzineauto is dat een auto met diesel belast is met een hogere wegenbelasting. 

Leestip: verschillen tussen een elektrische auto en een benzine auto.

Benzineauto’s en dieselauto’s hebben wel ten opzichte van elektrisch rijden een voordeel: ze hebben geen problemen met laadpalen. Een nadeel kan zijn dat in de toekomst er alleen maar elektrisch rijden is. Een slimme oplossing zijn wat dat betreft de hybride auto’s, zoals de Ford fiesta ecoboost. Dan kun je kiezen of je elektrisch rijdt of gebruik maakt van de verbrandingsmotor. 

Vroeger kon je qua rijstijl een verschil merken tussen diesel en benzine. Tegenwoordig is dat verschil eigenlijk niet meer merkbaar. Dieselmotoren zijn vaak sterker. Een auto met een dieselmoter kan makkelijker een aanhanger of een caravan trekken. 

Duurzaamheid 

Met diesel rijden was lange tijd vervuilender dan met benzine rijden. Echter is er een hoop veranderd op dit gebied. Zo krijgen dieselmotoren tegenwoordig een ureum toevoeging vaak AdBlue. Dit is de gedeponeerde handelsnaam voor AUS32. Dit is een 32,5%-oplossing van ureum in demiwater. 

Vond je deze blog interessant? Lees dan ook de verschillen tussen huren en leasen.