Verschillen tussen paddleboard en stand-up paddleboarding (SUP)

Inhoudsopgave

Veel mensen zijn in de war over de termen paddle boarding en stand up paddleboard (SUP), dus dit artikel legt het verschil uit tussen paddleboarding en stand up paddleboarding. Maar wat zijn nu precies paddleboarden en SUP-en?

De experts van watersport winkel XXL Water geven hieronder antwoord.

Wat is paddleboard?

Bij paddleboarden bewegen deelnemers zich voort door met hun armen te zwemmen terwijl ze liggen of knielen op een paddleboard of surfplank in een waterlichaam. Het traditionele liggende of knielende paddleboarden wordt later in dit artikel besproken.

Wat is stand-up paddleboarding (SUP)?

Stand up paddleboarding is de afgeleide van paddleboarden waarbij stand-up paddleboarders een peddel gebruiken om zichzelf door het water te drijven terwijl ze op boards staan die op het water drijven. De sport werd volgens een rapport uit 2013 uitgeroepen tot de buitensportactiviteit met de meeste nieuwe deelnemers in de Verenigde Staten. Vlakwater peddelen, racen, surfen, wildwater SUP, yoga en vissen behoren tot de mogelijkheden.

Verschil tussen een paddleboard en een stand-up paddleboard?

Het verschil tussen een paddleboard en een stand-up paddleboard wordt hieronder gegeven.

Structureel verschil

Paddleboards bevatten veel diversiteit en werden gebruikt voor knielen, liggen en zwemmen met armen. Eerdere vormen van stand up paddling lijken weinig gemeen te hebben, en hun variaties zijn net zo divers als de plaatsen waar ze voorkomen. Stand-up paddling kan worden teruggevoerd tot de eerste peddelaar die ervoor koos om staand een slag te maken.

In dit artikel wordt “stand up paddling” echter gedefinieerd als een activiteit waarbij men staand peddelt met een speciaal daarvoor ontworpen uitrusting. Dit stelt ons in staat onderscheid te maken tussen verschillende staande peddelversies zonder in verwarring te worden gebracht door onregelmatige peddelslagen tijdens het staan.

Tegenwoordig zijn paddleboards meestal 12 tot 20 voet lang, 20 tot 40 pond zwaar en 20 inch breed. Terwijl de grootte van stand up paddle boards varieert van 9 tot 13 voet met drie onderdelen – de schacht, het blad en het handvat, elk met 6 tot 12 inch.

Moeilijkheidsgraad

Een van de belangrijkste verschillen tussen het traditionele paddleboard en de nieuwe stand up paddle boards is de moeilijkheidsgraad van het gebruik. De traditionele paddleboards waren moeilijk te gebruiken, vooral voor oudere mensen. Maar met de komst van nieuwe paddleboards is paddleboarden ook voor kinderen en ouderen veel gemakkelijker geworden. De opblaasbare stand-up paddleboards hebben de sport nog populairder en toegankelijker gemaakt; het SUP board kan nu in een tas worden meegenomen. Stand-up paddleboarding is een geweldige training en recreatieve activiteit, maar het kan ook een transportmiddel zijn omdat je er kleine tassen en goederen mee aan boord kunt nemen. Buiten surfen heeft SUPing nieuwe en onverwachte mogelijkheden geopend. Liefhebbers van yoga, pilates, vissen en zwemmen gebruiken stand-up paddleboards voor specifieke training. Het is ook gemakkelijk als je een beginner bent. De beste lichtgewicht paddle boards is Surftech kameleon, met 22,14 lbs.

Mobiliteit

Het is veel gemakkelijker om je met een peddel naar betere golven te stuwen dan op je buik te liggen en met je armen te peddelen, zoals op een standaard sup nodig is. De golf pakken op een paddleboard is gemakkelijker dan op een traditionele surfplank wanneer je de ideale plek vindt. Bij het surfen heeft het meer zin om te staan en te staren.

Surfen op een SUP geeft je meer mobiliteit dan op een paddleboard stappen. Het SUP board lijkt misschien logger, maar door het gewicht en de stabiliteit van het SUP board is de mobiliteit haalbaar.

Zichtbaarheid

Een ander verschil tussen het oude paddle boarding en sup is dat de mogelijkheid om onbelast op het water te STANDEN een ongekende sensatie is. Je kunt je hele omgeving zien en je diepgaand verbinden met de oceaan omdat je alles om je heen kunt zien.

Hoewel SUP boarding een inspannende training is, kan iedereen er op staan. Het is eenvoudig om je inspanningsniveau onder controle te houden.

Het kan door iedereen gedaan worden, jong of oud, met of zonder blessures of speciale behoeften. SUP surfen is mogelijk voor iedereen die kan staan. Paddleboarden vereist, in tegenstelling tot SUP, het vermogen om zich snel op de plank te duwen en de knieën te ondersteunen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *