Verschillen tussen slaaphoudingen

Inhoudsopgave

Slaap je op jouw rug, zij of buik? Misschien heb je een favoriete slaaphouding, of wissel je graag af. En als je zwanger wordt, of bepaalde gezondheidsproblemen ondervind, kan de manier waarop je slaapt soms veranderen. In die gevallen kan een goede slaaphouding een groot verschil maken in de manier waarop je je voelt. We vertellen je nu meer over slaaphoudingen.

Verkeerd slapen kan nek- of rugpijn veroorzaken of verergeren. Het kan ook de luchtwegen naar jouw longen belemmeren, wat kan leiden tot problemen zoals slaapapneu. Sommige onderzoeken suggereren zelfs dat een verkeerde slaaphouding ervoor kan zorgen dat gifstoffen langzamer uit jouw hersenen worden gefilterd.

Slaap je op je buik?

Ongeveer 7% van de mensen slaapt op hun buik. Dit wordt ook wel de buikligging genoemd. Het kan het snurken helpen verlichten door lichamelijke blokkades op de luchtwegen weg te nemen. Maar slapen in deze houding kan andere medische aandoeningen verergeren.

Jouw nek en ruggengraat staan niet in een neutrale positie wanneer je op je buik slaapt. Dit kan nek- en rugpijn veroorzaken. Slapen op de buik kan druk uitoefenen op zenuwen en gevoelloosheid, tintelingen en zenuwpijn veroorzaken.

Het is beter om een andere slaaphouding te kiezen als u op jouw buik slaapt. Als u de gewoonte niet kunt doorbreken, leg dan jouw voorhoofd op een kussen zodat jouw hoofd en ruggengraat in een neutrale positie blijven en u ruimte heeft om te ademen.

Slaap je op je rug?

Slapen op de rug heeft zo zijn voor- en nadelen. Slaapexperts noemen dit ook wel de rugligging.

Laten we beginnen met het slechte nieuws. Sommige mensen die op hun rug slapen, kunnen lage rugpijn krijgen. Het kan ook bestaande rugpijn verergeren, dus dit is niet de beste slaaphouding voor lage rugpijn. Als je last ondervind van snurken of slaapapneu, kan op jouw rug slapen deze aandoeningen ook verergeren. Vrouwen kunnen deze houding beter vermijden tijdens de late zwangerschap.

Rugslapers kennen ook voordelen voor de gezondheid. Jouw hoofd, nek en wervelkolom bevinden zich in een neutrale positie, waardoor je minder kans heeft op nekpijn. Op jouw rug slapen met jouw hoofd iets omhoog en een klein kussen wordt beschouwd als de beste slaaphouding tegen brandend maagzuur.

Slaap je op je zij?

De zijligging is veruit de populairste slaaphouding. Het wordt door slaapwetenschappers ook wel de zijligging genoemd.

Deze houding kan goed zijn voor mensen die snurken. Als je artritis hebt, kan op je zij slapen echter pijnlijk zijn. Opkrullen (foetushouding) kan ook verhinderen dat je diep ademhaalt, omdat dit jouw middenrif kan beperken.