Verschillen tussen trapliften WMO en PGB

Het is begrijpelijk dat iedereen graag zo lang mogelijk thuis wil blijven wonen. Toch kan het soms lastig zijn om daadwerkelijk onafhankelijk te blijven. Om die reden kunnen bepaalde aanpassingen in de woning je helpen om zo zelfstandig mogelijk te blijven. Zo kan een traplift bijvoorbeeld een enorme hulp zijn bij het overwinnen van de uitdagingen van het traplopen. Echter, kan het moeilijk zijn om te weten hoe je de traplift moet financieren, vooral als je afhankelijk bent van de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) of het Persoonsgebonden Budget (PGB). Hieronder nemen we de belangrijkste onderscheidingen tussen de twee met je door.

WMO en PGB

De WMO is voornamelijk bedoeld om mensen met beperkingen te ondersteunen bij het leiden van een zelfstandig leven. Ze bieden een breed scala aan diensten, waaronder bijvoorbeeld trapliften en huishoudelijke hulp. Echter, om in aanmerking te komen voor WMO-subsidie moet je wel een aanvraag indienen bij je gemeente, die vervolgens beoordeeld of je in aanmerking komt voor deze financiële ondersteuning.

Een PGB daarentegen geeft mensen met beperkingen meer controle over hun eigen zorg. Het stelt je in staat om zelf de zorgaanbieder te kiezen en de zorg op maat te maken. Het PGB wordt verstrekt door het zorgkantoor, en het bedrag dat je ontvangt is afhankelijk van de hoeveelheid zorg die je nodig hebt.

 

De eigen bijdrage

De kosten van een WMO traplift worden niet altijd helemaal gedekt, want dit is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. In de meeste gevallen betaal je vaak zelf nog een eigen bijdrage. Hoeveel deze bijdrage precies is, is afhankelijk van je inkomen en vermogen. Zo kan de bijdrage variëren van een paar honderd tot duizenden euro’s per jaar. Als je een PGB ontvangt, kun je deze ook gebruiken om een traplift te financieren, maar je moet er dan wel voor zorgen dat je binnen het budget blijft dat het zorgkantoor je heeft toegewezen.

 

De voordelen

Tot slot, willen we kort nog even de voordelen van trapliften met je doornemen. Ze kunnen namelijk een enorm verschil maken in je dagelijks leven. Het geeft je bijvoorbeeld de vrijheid om thuis te blijven wonen en ook gemoedsrust dat je niet onzeker de trap op moet. Anders gebeuren er al snel ongelukken. Gelukkig hoef je een traplift dus vaak niet helemaal zelf te financieren, want beide financieringsmogelijkheden, de WMO en het PGB, bieden je de kans op een vergoeding!