Verschillen tussen valbeveiliging en dakrandbeveiliging

Dak beveiliging

Inhoudsopgave

In de bouwsector bestaan twee begrippen die vaak door elkaar gebruikt worden: valbeveiliging en dakrandbeveiliging. Het lijkt misschien, omdat ze beiden bestaan om werknemers te behoeden tegen valgevaar, dat deze termen hetzelfde zijn maar er is een wezenlijk verschil tussen de twee begrippen. Om duidelijk te maken wat deze verschillen zijn, duiden we eerst in de betekenis van de afzonderlijke begrippen, waarna we de verschillen uitlichten.

Wat is valbeveiliging?

De term valbeveiliging heeft als doel om medewerkers te beschermen tegen het gevaar van het vallen van hoogte. Het is een breed begrip dat verwijst naar de verschillende manieren en apparaten die gebruikt kunnen worden om werknemers te beschermen tegen vallen op hoogte. Eén van de mogelijkheden waar gebruik van gemaakt kan worden is een veiligheidsharnas dat vast wordt gemaakt aan een ankerpunt of een hekwerk dat rondom een dakrand wordt geplaatst.

Je kunt ook denken aan horizontale leeflijnen en valstopapparaten als valbeveiligingssysteem. Vanzelfsprekend is het van belang om een goed systeem te kiezen dat past bij de specifieke werkzaamheden en om te zorgen dat dit systeem dan ook voldoet aan de veiligheidsvoorschriften.

Wat is dakrandbeveiliging?

Onder valbeveiliging valt een subcategorie genaamd dakrandbeveiliging. Deze wordt specifiek ingezet om medewerkers te beschermen tegen vallen bij de rand van een dak. Vaak moet je dan denken aan een hekwerk dat aan de rand van een dak bevestigd is. Dit is voornamelijk van belang bij gebouwen met een plat dak waar de natuurlijke barrière ontbreekt die werknemers tegenhoudt om over de rand te vallen.

Naast hekwerken zijn er meer verschillende soorten dakrandbeveiligingssystemen beschikbaar zoals rubberen tegels waar werknemers nauwelijks over kunnen uitglijden. Deze kunnen voorzien zijn van tape die de looproute aangeeft zodat werknemers niet op stukken van het dak gaan staan waar het valgevaar groter is.

Verschillen tussen valbeveiliging en dakrandbeveiliging

Het belangrijkste verschil tussen valbeveiliging en dakrandbeveiliging is dat de laatste optie zich specifiek toespitst op daken terwijl valbeveiliging ook gebruikt kan worden op andere  verschillende plaatsen zoals wanneer er werkzaamheden uitgevoerd worden aan gevels, bij steigers of ladders.

De toepasbaarheid van de verschillende beveiligingsmethoden is ook een belangrijk verschil. Valbeveiligingssystemen kunnen flexibeler worden ingezet en zijn dan ook vaak van tijdelijke aard, terwijl dakrandbeveiligingssystemen zich over het algemeen beperkten tot de randen van daken. De hekwerken en tegels die voor de dakrandbeveiliging geplaatst worden, blijven in veel gevallen ook liggen terwijl de apparaten die gebruikt worden voor valbeveiliging na de werkzaamheden weer opgeborgen worden.

Dakrandbeveiliging en valbeveiliging zijn beide noodzakelijk voor het vormgeven van een veilige werkomgeving voor medewerkers die op hoogte moeten werken. Valbeveiligingssystemen zijn flexibel inzetbaar en toegespitst op verschillende werksituaties. Dakrandbeveiligingssystemen bieden meer specifieke bescherming tegen vallen bij de rand van het dak. Het juiste type beveiliging bij de specifieke werkzaamheden is van belang om zo een veilige werkomgeving te creëren voor de werknemers.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *