Verschillen tussen verf en lak

Wat zijn de verschillen tussen verf en lak?

Afwerking van muren interieur kan op diverse manieren

Voor de afwerking van de muren in huis, kun je diverse kanten op. Zo kun je gaan voor behang van behangwinkel Colorstore. Bij deze winkel, behangwinkel Colorstore, kun je echter ook terecht voor verf of lak om jouw interieur af te werken. Stel dat je plannen hebt om jouw woning aan de binnenkant af te werken met verf of lak, waar moet je dan precies op letten bij de keuze voor de juiste variant? Maar eerst een antwoord op de geven we een antwoord op deze vraag: ‘Wat zijn precies de verschillen tussen lak en verf?’

De belangrijkste verschillen tussen lak en verf

Lak is een glanzende verfsoort die meestal gebruikt wordt op kozijnen, deuren, tuinbankjes, schuttingen en/of raamwerk. Plekken die vochtig kunnen wordn en tegen een stootje moeten kunnen qua weersomstandigheden. Lak is een verfsoort die opdroogt door een proces van verdamping, waarbij een oplosmiddel gebruikt wordt. Verf is wordt meestal voor de muren en plafonds gebruikt en is verkrijgbaar in diverse soorten en uitvoeringen. Elk type ondergrond – zoals hout, metaal of steen – vereist een eigen specifieke verfsoort voor een goede hechting. Daarom is het belangrijk dat je goed uitkiest welke lak- of verfsoort je voor jouw klus gaat gebruiken.

Benodigde gereedschappen

Voorafgaand aan de verfklus heb je diverse spullen en gereedschappen nodig. Naast goede verf, lak, kwasten en rollers – waarover straks meer – heb je schilderstape, afdekzijl, een roerstokje voor de verf, een verfbakje, schuurpapier, rollerstok, muurvuller en/of houtvuller, een doek en eventueel een trap of kamersteiger nodig.

Zorg voor juiste rollers, kwasten en voor grondverf

Een goede verfklus of laksessie begint met het kiezen van kwalitatief goede en betrouwbare verfrollers en kwasten. Kies voor kwasten en rollers met goede, sterke verfharen. Verder moet je, voordat je gaat schilderen, het oppervlakte licht opschuren en een grondverf of primer (dat gebruik je voor muren en beton) aanbrengen voor een zo optimaal mogelijke hechting.

Kiezen voor verf of lak?

Ga je binnen muren schilderen, dan kun je het beste muurverf gebruiken van een goed merk. Alkydverf is een synthetische verf op terpentinebasis die goed geschikt is voor het binnen schilderen en kan ook buiten worden gebruikt. Deze verfsoort is verkrijgbaar in zijdeglans en hoogglans en kan na 16 uur overgeschilderd worden. Wanneer je buiten gaat schilderen, zoals een tuinbank, de kozijnen of deuren, dan kun je ook prima voor een fraaie glanzende laksoort kiezen die weerbestendig is. Buiten is lak vaak mooier dan verf en dus een goede optie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *