Verschillen tussen visum en werkvergunning

Als Nederlander heb je in een EU-land geen visum of werkvergunning nodig. Het is meestal eenvoudig om een ​​visum of werkvergunning voor andere Europese landen te regelen. Voor niet-Europese landen is het verkrijgen van deze documenten misschien niet eenvoudig. Dit kan dagen of maanden duren. In sommige gevallen zelfs een jaar!

Voor beiden is wel een VOG nodig. Maar wat is dit nou precies en hoe kom je eraan?

Veel mensen krijgen vroeg of laat te maken met de aanvraag van een “verklaring omtrent het gedrag” (VOG). Dit is een verklaring die aangeeft of er strafbaar gedrag of veroordelingen zijn die schadelijk zijn voor de uitvoering van bepaalde activiteiten.

VOG kan onder meer verplicht zijn om bepaalde functies te vervullen, als vrijwilliger op te treden of een visum te verkrijgen. Er zijn veel vragen over VOG. Daarom bespreken we in dit artikel de meest voorkomende vragen over VOG.

Wanneer is VOG nodig?

In de meeste gevallen heeft u VOG nodig op verzoek van de (toekomstige) werkgever. Als u gebruik wilt maken van vertrouwelijke gegevens, kwetsbare personen of financiële middelen, of de wet dit vereist, kan uw werkgever hierom vragen.

Specifieke functie

Zo heeft het ministerie van OCW bepaald dat docenten en personeel van de afdeling kinderopvang een positieve VOG moeten overleggen. Ook voor taxichauffeurs heeft het ministerie van Infrastructuur en Milieu dit bepaald. De ministeries kunnen zelf in hun reglement bepalen wanneer zij overwegen om VOG in te zetten voor bepaalde beroepen die binnen hun mandaat vallen.

Integriteitscarrière

Het zogenaamde integriteitberoep vraagt ​​ook om een ​​actieve VOG. In deze majors resulteert een functie er meestal in dat klanten vaak vertrouwen op de professional en zeer vertrouwelijk zijn. Denk aan een dokter, een notaris of een advocaat.

Andere gevallen

Voor deelname aan schietverenigingen, immigratie, visa, werkvergunningen, zakelijke overeenkomsten, etc. kan ook een actieve VOG vereist zijn. Meestal vragen werkgevers om VOG zodat wij het kunnen oplossen. In detail uitgelegd in het vervolg.

Hoe vraagt u een VOG aan?

Via de gemeente

Voor identificatie in de gemeente moet u een geldig legitimatiebewijs gebruiken. Daarnaast moet u een VOG-aanvraagbehandelingskosten van € 30,05 betalen (september 2015). Soms vergoedt uw werkgever u deze kosten. Controleer vervolgens de VOG-aanvraag op volledigheid en juistheid en stuur deze door naar de minister van Veiligheid en Justitie.

Via internet

U kunt in een paar eenvoudige stappen VOG aanvragen bij VOGnodig. Daarom is het niet meer nodig om de gemeente te bezoeken. Vul hieronder uw gegevens in en de gegevens van de organisatie waarvoor u VOG wilt aanvragen. Een paar minuten na uw verzoek ontvangt u van ons een brief waarin staat dat wij uw verzoek hebben ontvangen zoals vereist.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *