Verschillen tussen wedden en gokken

Wedden en gokken lijken qua betekenis veel op elkaar. Beiden hebben ze te maken met geld inzetten, in de hoop er winst mee te behalen. De kans op verlies is echter groter. Zo zijn er veel mensen die rijk zijn geworden met wedden of gokken, maar minstens net zo veel zijn failliet gegaan of hebben financiële problemen gekregen. Waarom wedden de minst risicovolle keuze is van de twee, leggen we hieronder uit.

Wat is wedden?

Bij een weddenschap kun je aan de hand van veel factoren de kans berekenen of een bepaalde uitkomst wél of geen succes heeft. Het is en blijft een kansberekening dus je hebt nooit 100% garantie dat de voorspelling uitkomt. Het is wel een slimmere manier om je geld zo in te zetten dan wanneer je geen informatie van tevoren had ingewonnen. Wedden doe je dus wanneer je van tevoren een kans kan berekenen. Deze berekening moet jou ervan overtuigen dat er iets te winnen of verliezen valt. Je kunt weddenschappen aangaan bij sportwedstrijden, maar bijvoorbeeld ook met een familielid of vriend. Je speelt dan meestal niet om geld, maar om te kijken wie wat beter kan. Voorbeelden van weddenschappen om geld zijn inzetten op een paardenrace of voetbalwedstrijd.

Wat is gokken?

Gokken is meestal een spel waarbij je de uitkomst niet van tevoren kunt weten. De uitkomst komt namelijk tot stand door toeval. Bij gokken is het de bedoeling dat je een bepaald geldbedrag inzet in de hoop er meer voor terug te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan videoslots of fruitautomaten. Het aspect van geld inzetten op een onvoorspelbare uitkomst maakt gokken voor veel mensen aantrekkelijk. Deze aantrekkingskracht is bovendien ook de valkuil. Veel mensen raken namelijk verslaafd aan de spanning van gokken. Je weet namelijk al binnen een paar seconden of je wint of verliest. Je kunt bij gokspelen niet goed of slecht zijn. Ook zijn er gokspelen die gecombineerd gaan met behendigheidsspelen. Bij blackjack en pokeren is dit het geval. Bij pokeren spelen er echter ook andere factoren mee zoals bluffen. Het is dan ook de vraag of pokeren onder gokken valt.