Verschillen tussen whiteboard animatie en cartoon animatie

Inhoudsopgave

De term “animatie” is een gigantisch containerbegrip. Dat komt doordat er heel veel verschillende soorten en maten animaties gemaakt worden, waarbij de ene animatiestijl de ander niet is. Elke vorm van animatie heeft haar eigen kracht.

Whiteboard animatie

Een whiteboard animatie is een animatie waarbij de hand van een illustrator prominent in beeld komt. In deze hand heeft de illustrator doorgaans een zwarte stift, waarmee illustraties worden getekend. Terwijl de illustrator op een doorgaans versneld tempo de illustraties uittekent zal een voice-over stem een begeleidend verhaal erbij vertellen. Het doel van een whiteboard animatie is de kijker informeren op een versimpelde, maar creatieve manier. Door de simpliciteit van de whiteboard animatie zal de boodschap sneller en beter worden onthouden. Dit kan zowel fysiek als digitaal geproduceerd worden. Bij een fysieke productie hangt er een camera boven het schrijfblad van de illustrator. De beelden hiervan worden daarna in de montage geknipt en versneld waar nodig. Bij een digitale productie worden de tekeningen volledig digitaal getekend. Het voordeel van een digitale productie is dat er makkelijker bespaard kan worden in productietijd en de illustraties ook voor andere doeleindes ingezet kunnen worden, omdat ze digitaal op hoge kwaliteit zijn geproduceerd.

Cartoon animatie

Een cartoon animatie is een animatie waarbij op een luchtige manier wordt gecommuniceerd met de lezer. Een luchtige manier waar ook de nodige beleving, medeleven en herkenning bij komen kijken. Het doel van een cartoonanimatie is het vasthouden van aandacht tijdens het informeren of communiceren van bepaalde boodschappen. Er is geen vaste tekenstijl voor een cartoon animatie, je kunt spreken van een totale ontwerpvrijheid. Cartoon animaties kunnen een stripverhaal tot leven brengen. Zo is een cartoon animatie altijd in scènes opgedeeld. Daarnaast maken cartoons het een stuk makkelijker om de doelgroep te laten identificeren met frustraties of problemen.

Animatievideo verschillen

Whiteboard animatie en cartoon animatie zijn erg verschillend. Zo is een whiteboard animatie een stuk minder divers dan de cartoon animatie omdat er vast wordt gehouden aan een bepaalde tekenstijl. Daarnaast is een whiteboard animatievideo een stuk directer en simpeler dan een cartoon animatievideo.