Verschillen tussen windenergie en zonne-energie

Al jaren is men bezig met duurzame energie waarmee we onze prachtige aarde langer kunnen laten bestaan. We hebben ondertussen al verschillende energiebronnen bedacht die dit in de toekomst moeten gaan realiseren. De belangrijkste twee zijn windenergie en zonne-energie, maar wat zijn nu de belangrijkste verschillen tussen deze vormen van energie?

Overeenkomsten

Hoewel er veel overeenkomsten zijn, verschillen deze twee erg van elkaar. We praten eerst even kort over de dingen die ze met elkaar gemeen hebben. Je moet weten dat voor het voor beide energiebronnen bijna onmogelijk is om een rendement van 100% te halen. Ze zijn namelijk afhankelijk van verschillende factoren. Bij windenergie is deze factor wind en bij zonne-energie is deze factor logischerwijs de zon. Welke vorm zou effectiever zijn?

Windenergie

Windenergie wordt opgewekt door grote windmolens die wel 200 meter hoog kunnen zijn. Je hebt ze vast wel eens gezien. Langs de snelweg of in een windmolenpark staan ze vaak in grote getallen bij elkaar. Uit onderzoek is gebleken dat windmolens meer energie opwekken dan zonnepanelen, het werkpaard voor zonne-energie. Jaarlijks gezien behaald een windmolen ongeveer 30% van het mogelijk rendement.

Zonne-energie

Waarschijnlijk wist je al dat je zonne-energie kunt opwekken door zonnepanelen. Je kent vast wel iemand die ze thuis op het dak heeft, of misschien jij zelf wel! Zoals eerder vermeld zijn zonnepanelen een goede bron van duurzame energie, maar behaalt een zonnepaneel wel minder rendement als een windmolen. Zonnepanelen halen namelijk ‘maar’ een rendement van zo’n 12%. Dit rendement wordt pas behaald op het moment dat de zon de hele dag zou schijnen en dat is in Nederland bij lange na niet het geval.

Zelf gebruiken

Een ander groot verschil is dat je zonnepanelen wel eenvoudig zelf kunt gebruiken. Ben je op zoek naar zonnepanelen heerhugowaard bijvoorbeeld, dan kun je deze bij jouw thuis laten installeren. Je kunt de energie die je op wekt dan gebruiken om je eigen stroomkosten te verlagen. Maandelijks betaal je dus minder. Bij windmolens kan dit dus zeker niet. Of heb jij plek voor een windmolen van 200 meter hoog in je achtertuin?