Verschillen tussen yoga en meditatie

Je dacht voorheen misschien dat yoga en meditatie precies hetzelfde waren, maar dat klopt niet helemaal. Uiteraard zijn er kenmerken die ze met elkaar gemeen hebben, maar aan het einde van de dag zijn het 2 verschillende dingen. We gaan eerst wat meer vertellen over yoga en meditatie in het algemeen om vervolgens af te sluiten met de belangrijkste verschillen.

Yoga

Een van de belangrijkste kenmerken van yoga is dat het echt een levensstijl is, net zoals fitness bijvoorbeeld. Het gaat bij yoga niet alleen om de oefeningen die je doet, maar om het bewust zijn en de rust die je erbij krijgt. Yoga in Nederland gebeurd vaak op een herkenbare manier. Er is een leraar of leidinggevende die voor de groep staat. Samen gaan jullie allerlei fysieke oefeningen doen. Iedereen heeft een eigen yogamat waarop hij of zij verschillende rek-en-strekoefeningen kan doen. Vaak gaat dit gepaard met ademhalingsoefeningen. Yoga is geen competitieve sport, iedereen doet het voor zichzelf in eigen tempo.

Meditatie

Als we terug gaan kijken naar het verleden, dan is meditatie iets van religie. Het waren de aanhangers van het Boeddhisme die mediteren in de wereld hebben gebracht. De bedoeling bij een meditatie is dat je al je gedachtes en emoties uitschakelt. Men was er van overtuigd dat deze staat je dichter bij god zou brengen. Tegenwoordig is het doel van mediteren het vinden van innerlijke rust, iets waar je door de dag heen op terug kunt vallen. Meditatie komt voor in allerlei verschillende vormen.

De belangrijkste verschillen

We zijn aangekomen bij de belangrijkste verschillen tussen yoga en meditatie. Ten eerste is het belangrijkste verschil dat yoga een stuk lichamelijker is. Je doet immers oefeningen met het hele lichaam, waar dat bij meditatie niet het geval is. Een ander verschil is dat je bij meditatie direct op zoek gaan naar innerlijke rust, terwijl je dit bij yoga bereikt door je lichaam moe te maken. Tenslotte de benodigdheden. Voor meditatie heb je in principe niets nodig. Voor yoga heb je attributen nodig als een yogamat. Deze koop je gelukkig eenvoudig bij webshops als yogashop.nl.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *