Verschillen tussen een zakelijke lening en zakelijk krediet

Twijfel je tussen een zakelijk krediet en een zakelijk lening? Dan is het goed om te weten wat de grootste verschil is tussen beide. Voor het aangaan van een financiering hebben wij de belangrijkste verschillen voor je op een rijtje gezet. Zo weet je na het lezen precies waarvoor een zakelijk krediet of zakelijke lening gebruikt wordt en hoe het zit met de kosten.

Zakelijke lening

Laten we beginnen met de uitleg van een zakelijke lening. Bij het aanvragen van een lening ontvang je het leenbedrag in een keer op je rekening. Vervolgens betaal je het bedrag in maandelijkse, gelijke termijnen terug. Bij het afsluiten van de zakelijke rekening wordt er een rentepercentage afgesproken. Geld dat je bij een zakelijke lening aflost, kun je niet opnieuw opnemen.

Een zakelijke lening afsluiten wordt vaak gedaan bij een eenmalige, grote uitgave. Een langlopende investering kan ermee betaald worden. Denk bijvoorbeeld aan bedrijfsmiddelen, nieuwe machines, nieuwe website of een vrije investering in uitbreiding.

Zakelijk krediet

Bij het afsluiten van een zakelijk krediet staat er een geldbedrag voor je klaar bij de bank. Heb je als ondernemer geld nodig? Dan kun je tot een vast limiet geld opnemen. Je bepaalt helemaal zelf wanneer en hoeveel geld je opneemt. Je betaald alleen rente over het opgenomen bedrag, waarop je maandelijks een gedeelte van aflost. Dit geld kan je ook weer opnemen als het nodig hebt.

Op het moment dat je even niet genoeg geld in kas hebt is het gebruiken van een zakelijk krediet een verstandige keuze. Een zakelijk krediet kun je gebruiken om lopende zaken te betalen. Denk bijvoorbeeld aan inkopen van voorraad, investeren, onderhoud aan machines of het betalen van rekeningen van leveranciers.

Zit er een verschil in de kosten?

Het exacte rentepercentage bij een zakelijke lening of krediet is mede afhankelijk van de financiële gezondheid van je onderneming. Bij zowel een krediet als lening betaal je rente en aflossing. Wanneer je kiest voor een zakelijk krediet, dan komen er vaak nog servicekosten bij. Terwijl je bij een zakelijke lening afsluitkosten betaald.