Verschillen tussen compact camera en spiegelreflex camera

Inhoudsopgave

Van plan om een nieuwe camera aan te schaffen, maar twijfel je tussen een compactcamera en een spiegelreflex camera? Wij hebben de belangrijkste verschillen voor je op een rijtje gezet. Na het lezen van onderstaand artikel weet je precies wanneer welke camera de beste keuze is.

Waarom een compactcamera?

Bij compactcamera’s horen we veel mensen zeggen dat hun smartphone net zulke mooie foto’s kan maken. Voor veel doeleinden is dat het geval, echter zijn er ontzettend veel doeleinden waarbij een compactcamera voor betere foto’s zorgt. Zo heeft een smartphone enkel een digitale zoom, waardoor enkel digitaal inzoomen mogelijk is. Compactcamera’s hebben vaak minimaal 3x optische zoom, wat kan oplopen tot zelf 60x, dit zorgt voor veel betere resultaten als er ingezoomd moet worden. Ook beschikt een compactcamera over beter glas en een grotere sensor, waardoor ook in lastige lichtsituaties goed gepresteerd kan worden.

Een groot voordeel van de compactcamera vind je in de naam. Alle compactcamera’s zijn namelijk ontzettend compact en licht van gewicht, waardoor ze gemakkelijk mee te nemen zijn. Je steekt de camera zo in je jas- of broekzak. Ideaal dat je niet continu hoeft te sjouwen met een cameratas en extra lenzen. Dit maakt de compactcamera perfect voor reizen. De automatische fotostanden maakt het gemakkelijk om mooie en scherpe foto’s te maken.

Waarom een spiegelreflex camera?

Het kopen van een spiegelreflex camera vraagt een investering. Niet alleen in aanschaf is dit type camera redelijk duur, maar je moet ook veel tijd steken in het ontdekken en leren van de vele verschillende functies. Met een spiegelreflex camera behaal je de beste resultaten niet met de automatische standen. Tijdens het fotograferen moet je dus nadenken over de juiste instellingen. Een spiegelreflexcamera is de juiste keuze voor hobbyfotografen en professionele fotografen. De opties en mogelijkheden van dit type camera zijn ongekend, waardoor je in het begin overdonderd kan zijn van de vele verschillende functies en instellingen.

De grootte van een spiegelreflexcamera zorgt voor een fijne grip tijdens het fotograferen, echter betekent dit ook dat je altijd een cameratas mee moet dragen. Vaak zitten in deze tas ook nog extra objectieven.