Verschillen tussen een chirurgisch en een FFP mondkapje

Inhoudsopgave

In veel landen zijn mondkapjes verplicht om het coronavirus te bestrijden. Zo ook in Nederland. Echter bij het kopen van mondkapjes kom je erachter dat er verschillende soorten mondkapjes zijn. Elk type mondmasker heeft zijn specifieke eigenschappen. In dit artikel leggen we het verschil uit tussen 3 laags wegwerp mondkapjes (chirurgisch) en FFP (Filtering Facepiece Particals) mondkapjes.

Verschil tussen chirurgische en FFP mondkapjes

Chirurgische mondmaskers

Chirurgische mondmaskers moeten voldoen aan de richtlijn voor medische hulpmiddelen en de EN14683 normering. Een chirurgisch mondmasker, wordt ook wel mondneusmasker genoemd, en wordt gedragen om de patiënt en de directe omgeving te beschermen tegen besmetting. Echter biedt zo’n chirurgisch mondmasker geen adembescherming, doordat de filter en pasvorm niet ontworpen zijn om de dragen bescherming te bieden tegen kleine partikels.

Chirurgische mondmaskers zijn te verdelen in onderstaande categorieën:

Type I

Type 1. Mondneusmaskers van type 1 bieden de laagste mate van bescherming en worden alleen gebruikt bij een laag risico op besmetting.

Type II

Chirurgische mondmaskers van type 2 hebben een BFE van minstens 98% en zijn niet spat resistent.

Type IIR

Dit type mondneusmaskers hebben een BFE van minstens 97% en zijn spat resistent. Het RIVM adviseert om dit type chirurgische mondkapjes te gebruiken bij algemene zorghandelingen, ook bij patiënten met het coronavirus. Echter blijft er ook met dit mondneusmasker de kans op besmettingen. Dit komt doordat het coronavirus zich via kleine druppeltjes in de lucht verspreid en het masker nooit volledig aansluit op de huid.

FFP mondmaskers

Alle FFP mondkapjes moeten voldoen aan de richtlijn voor persoonlijke beschermingsmiddelen en aan de EN149 normering. De drager van een FFP masker wordt beschermt tegen het inhaleren van besmette partikels die in de lucht verspreid worden. De kans op besmetting is door de sluitende pasvorm van FFP mondneusmaskers een stuk kleiner dan bij een chirurgische mondneusmasker. Ook FFP mondmaskers zijn er in verschillende types, namelijk:

FFP1

Deze mondkapjes hebben een efficiëntie van minimaal 80%. De lekkage aan de zijkant van het masker mag niet meer dan 22% zijn.

FFP2

Dit type mondmaskers hebben een efficiëntie van minimaal 94%. De lekkage aan de zijkant mag niet meer dan 8% zijn. Een FFP mondneusmasker beschermt dus uitstekende.

FFP3

Dit type mondmaskers bieden de beste bescherming en hebben een minimale efficiëntie van 99%. Bij deze maskers mag de lekkage niet meer dan 2% zijn.