Verschil tussen standaard en snellader voor de iPhone

Inhoudsopgave

Technologie staat nooit stil, zo zijn producenten als Apple en Samsung volop bezig om niet alleen de accuduur van telefoons & tablets te verlengen, maar wordt er ook hard gewerkt aan het sneller opladen hiervan. De snelladers worden dan ook steeds populairder! Een veel gehoorde vraag is dan ook: “Wat zijn de verschillen tussen een standaard en een snellader voor de iPhone?” en: “Hoeveel sneller laadt een snellader mijn iPhone op?”. In dit artikel geven we je graag antwoord op deze vragen.

Een normale oplader

Apple heeft tot de iPhone 11 werd gelanceerd, altijd gewerkt met normale opladers. Dit ondanks het feit dat het vanaf de iPhone 8 al mogelijk is om snel te laden! De normale opladers hebben een vermogen van slechts 5 watt, deze sterkte wordt dan ook tijdens het opladen naar de telefoon gebracht. In praktijk betekent dit dat een 5-watt lader in ongeveer 30 minuten slechts 20% van jouw iPhone oplaadt.

De snellader

De snelladers hebben een vermogen van 18 watt, dit is dus ruim drie keer zoveel dan de normale iPhone opladers. In praktijk betekent dit dat een 18-watt snellader in 30 minuten tot wel 50% van jouw telefoon kan opladen. Deze ontwikkelde techniek heet USB Power Delivery. Om deze reden heeft Apple bij de nieuwste iPhones gewerkt met USB-C poorten in combinatie met de bekende Lightning techniek. Met USB-C was het simpelweg mogelijk om meer vermogen naar het toestel te brengen. De iPad Pro serie van Apple kan inmiddels zelfs met een 29-watt lader worden opgeladen, het zal ongetwijfeld niet lang duren tot deze laders ook voor de nieuwste iPhones beschikbaar zijn.

Conclusie: Het verschil tussen beide laders

Het verschil tussen een standaard en snellader zit hem in het vermogen, 5 watt versus 18 watt. In praktijk betekent dit dus dat een telefoon met een snellader ongeveer 2,5 x zo snel oplaadt dan met een normale oplader.

Nog een handige tip: wil je jouw iPhone zo snel mogelijk opladen? Zorg dan dat je dit ‘gewoon’ doet via het stopcontact. Stopcontacten kunnen het maximale Ampere naar het toestel brengen, een USB poort heeft minder Ampere, dus minder vermogen.