Verschillen tussen zand en grond

Inhoudsopgave

Belangrijkste verschil: Het belangrijkste verschil tussen de twee is dat de grond poriën heeft waardoor water en voedingsstoffen kunnen worden vastgehouden, terwijl zand los en korrelig is en geen poriën heeft waardoor water of voedingsstoffen kunnen worden vastgehouden.

Aarde of zand, wat betekenen deze woorden?

Vaak zijn mensen in de war met de termen ‘zand’, ‘aarde’ en ‘grond’, en beschouwen ze die als hetzelfde. Hoewel zand een soort grond is, zijn ze toch verschillend van elkaar. Grond of aarde is per definitie de bovenste laag van het landoppervlak van de aarde, die bestaat uit uiteengevallen rotsdeeltjes, humus, water en lucht, terwijl zand een los materiaal is dat bestaat uit rotsen of minerale korrels.

De aarde is één van de drie belangrijkste natuurlijke hulpbronnen, naast lucht en water. Het is een van de prachtige producten van de natuur zonder welke er geen leven zou zijn. Het is een dunne laag materiaal op het aardoppervlak waarin planten hun wortels hebben. Bodem bestaat uit vele dingen, maar de drie belangrijkste componenten zijn mineralen die afkomstig zijn van rotsen onder of in de buurt, organisch materiaal dat de overblijfselen zijn van planten en dieren die de bodem gebruiken, en de levende organismen die in de bodem verblijven.

Zand verschilt duidelijk van aarde

Zand daarentegen is een natuurlijk voorkomend korrelig materiaal, dat bestaat uit fijn verdeelde rots- en mineraaldeeltjes. Hoewel zand, afhankelijk van de locatie, uit vele componenten bestaat, bestaat het voornamelijk uit silica en een kleine hoeveelheid calciumcarbonaat.

Overeenkomsten en verschillende toepassingen

Beide kunnen, afhankelijk van de plaats, van plaats tot plaats verschillen in textuur en gevoel. Ook kunnen beide op grote schaal worden gebruikt voor de landbouw of het kweken van dingen. Zo wordt grond voornamelijk gebruikt voor het kweken van bomen, bloemen en voedselgranen zoals rijst, tarwe en groenten, terwijl zand wordt gebruikt voor de vegetatie van planten zoals pinda’s, watermeloenen en perziken. Beide worden op grote schaal gebruikt voor andere doeleinden, zoals zand, dat op grote schaal wordt gebruikt in de baksteen-, glas- en bouwindustrie. Aarde daarentegen wordt op grote schaal gebruikt in de bouw, schoonheidsverzorging, geneesmiddelen, pottenbakken, waterzuivering, enz.

Grond (aarde) vs. zand

Op basis van hun fysische eigenschappen verschillen zand en grond van elkaar. Hun verschillen op basis van textuur, structuur, dichtheid, porositeit, consistentie, temperatuur en kleur zijn te lezen in onderstaande tabel, maar wat betreft kleur veranderen beide van kleur naar gelang de plaats waar ze worden aangetroffen. Ook wat de ph-verandering in de aard van beide betreft, heeft grond een hoog weerstandsvermogen in vergelijking met zand.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *