Verschillen tussen een zwemvijver en een zwembad

Houd je van zwemmen? Wil je dit het liefste in je eigen tuin doen? Dan kun je een zwembad of zwemvijver in de tuin aanleggen. Maar welke kies je? Zwembad of zwemvijver? In dit artikel helpen wij jou met het maken van een keuze tussen de twee.

Een zwemvijver is een prachtige natuurlijke waterpartij in jouw tuin, waar ruimte is voor het bewaren van mooie planten en vissen. De vijver biedt ook ruimte om te zwemmen! Zwemvijvers zijn meestal verdeeld in twee delen, het ene deel wordt gebruikt voor planten en het andere deel heeft zwemruimte.

Natuurlijke uitstraling

Het zwemweer in Nederland is niet altijd even goed, dus je kan niet heel vaak gebruik maken van het zwembad. Als je niet zwemt in de zwemvijver, dan kun je alsnog genieten van een mooie natuurlijke waterpartij in je achtertuin. Dat is in ieder geval natuurlijk een belangrijk verschil, namelijk het uiterlijk. Een zwemvijver heeft een natuurlijke uitstraling en is te matchen met elke vorm of tuin. Zwembaden bieden minder ontwerpkeuzes en het heldere blauw ziet er niet zo natuurlijk uit.

onderhoud

Voor een zwemvijver heb je misschien meer ruimte nodig dan een bestway zwembad, maar zwembaden hebben meestal een vrij standaard rechte vorm. Een zwemvijver kan in verschillende vormen worden aangelegd. Ook is het mogelijk om mooie terrassen en vlonders erbij aan te leggen. Andere belangrijke verschillen zijn prijs en onderhoud. Zo is een zwemvijver goedkoper dan een zwembad en hebben zwemvijvers minder onderhoud nodig dan zwembaden.

In het geval dat chloorderivaten worden gebruikt om zwembadwater schoon te houden, is het niet nodig om chemicali├źn in een zwemvijver te gebruiken om het water schoon en gezond te houden. Een zwemvijver is vaak voorzien van een biologisch filter (lavasteen). Dit filter zorgt ervoor dat het water in de vijver altijd schoon en helder is. Het is zelfs mogelijk om een zwemvijver te verwarmen.

Het verschil

Een zwemvijver is een natuurlijkere optie voor een zwembad. Je moet hier van planten houden en niet van een standaard zwembad uitstraling. Beide opties zijn een prachtige oplossing voor een tuin.