Verschil tussen een spiegelreflex en systeemcamera

Inhoudsopgave

Ben jij gek op fotograferen en heb je een nieuwe camera nodig? Grote kans dat je al snel uitkomt bij de volgende termen: spiegelreflex en systeemcamera. Maar hoe weet je welke soort camera je moet kiezen? Om een weloverwogen keuze te kunnen maken, is het natuurlijk goed om te weten wat nou eigenlijk de verschillen zijn tussen deze camera’s. Daarvoor ben je hier aan het juiste adres, want hieronder zetten wij de grootste verschillen op een rij!

Het formaat

Het eerste verschil tussen een spiegelreflexcamera en systeemcamera zit in het formaat. Qua formaat is een spiegelreflex de grootste soort camera. Een spiegelreflex heeft een spiegel, zoeker en een aantal bedieningsknoppen. Dit is bij een systeemcamera een stuk compacter, want hier zijn bijvoorbeeld al een stuk minder bedieningsknoppen te vinden. Ook is het formaat bij een systeemcamera vaak kleiner, waardoor het makkelijker mee te nemen is.

De snelheid

Waar ook verschil in zit bij een spiegelreflexcamera en systeemcamera, is de snelheid. Want welke van deze twee camera’s is eigenlijk de snelste? De snelheid van een camera kan worden gemeten in het aantal frames per seconde. Bij een spiegelreflexcamera ligt dit gemiddeld tussen de 5 en 10 frames per seconde en er zijn slechts een aantal spiegelreflexcamera’s die in staat zijn om tussen de 10 en 30 frames per seconde te maken. Dankzij de spiegel kan de snelheid van deze camera minder worden, aangezien je bij zo’n camera voor iedere foto weer de spiegel moet terug klappen. Dit is bij een systeemcamera niet het geval.

Bij een systeemcamera ligt het gemiddelde ook tussen de 5 en 10 frames per seconde, maar er zijn veel modellen te koop die in staat zijn om veel meer frames per seconden te maken. Mocht je snelheid dus enorm belangrijk vinden, dan kan een systeemcamera een goede keuze zijn. Hier heb je namelijk een ruimere keuze in camera’s die geschikt zijn om een hoog aantal frames te maken per seconde.

Wat is het verschil tussen een spiegelreflex en systeemcamera

De zoeker

Een belangrijk verschil tussen een spiegelreflex en systeemcamera is de zoeker. De zoeker wordt ook wel een viewfinder genoemd. Met de zoeker wordt het kijkgat op de camera bedoeld, waarmee je het beeld met je ogen nog beter kunt zien. Een spiegelreflexcamera beschikt altijd over een zoeker. Hierdoor is het met deze zoeker mogelijk om het hetzelfde beeld te zien als de camera zelf. Een spiegelreflex is voorzien van een optische zoeker, die het mogelijk maakt om natuurlijke beelden te schieten. Door de optische zoeker waar je over beschikt bij deze camera zal je geen last hebben van vertraging, wat ook een voordeel kan zijn.

In tegenstelling tot een spiegelreflex heeft een systeemcamera niet altijd een zoeker. Dit houdt in dat je alles wat je fotografeert alleen kunt bekijken via het scherm. Dit kan ervoor zorgen dat je te maken krijgt met vertraging. Ook is het mogelijk dat je het scherm van de camera niet goed kunt zien, bijvoorbeeld bij fel zonlicht. Dit maakt het lastiger om foto’s goed te maken. Als je van plan bent om een systeemcamera te kopen, is het zeker goed om te zoeken naar eentje met een zoeker. Systeemcamera’s die beschikken over een zoeker, hebben vaak een elektrische.

Spiegelreflex en systeemcamera’s lijken in principe best veel op elkaar. Ze verschillen op een klein aantal dingen, zoals de dingen hierboven. Waar je ook voor kiest, zowel spiegelreflexcamera’s als systeemcamera’s zijn te koop in een zeer goede kwaliteit. Kijk dus welke camera het beste bij jouw fotograaf skills past en maak in de toekomst de meest mooie beelden met jouw nieuwe camera!