De verschillen tussen 2d en 3d puzzelen

Inhoudsopgave

Puzzelen helpt bestaande verbindingen tussen onze hersencellen te versterken. Het verhoogt ook de aanmaak van nieuwe verbindingen. Dit verbetert op zijn beurt de mentale snelheid en het denkproces. Puzzels zijn vooral goed voor het verbeteren van het kortetermijngeheugen.

Wat is puzzelen?

Er zijn verschillende manieren waarop je kunt puzzelen. Puzzelen stimuleert het oplossend vermogen. In principe is bijvoorbeeld schaken ook een puzzel die zich telkens anders ontwikkelt doordat je tegenstander ontelbare manieren heeft om zijn stukken te plaatsen. Er zijn ook Japanse puzzels, sudoku’s en woordzoekers. Ook dat verstaan we onder puzzelen.

Wat is 3d puzzelen?

Een 3d puzzel is een puzzel die bestaat uit 3 dimensies. In de meeste gevallen is dat lengte, breedte en hoogte. 3D puzzelen kan op verschillende manieren. Een erg bekend voorbeeld van een 3D puzzel is bijvoorbeeld lego. Andere dingen die we onder 3D puzzelen verstaan is modelbouwen.

De meest bekende 3D puzzel ooit: De Rubik’s Cube

De bekendste, meest verkochte 3D puzzel aller tijden kennen we allemaal als de Rubik’s Cube. Wat leek te beginnen als een rage in de jaren 70. Een wiskunde leraar uit Hongarije genaamd Erno Rubik, maakte het ding om zijn studenten te inspireren. Het was nooit bedoeld als speelgoed, maar als geometrisch figuur. Toch zagen miljoenen mensen er een uitdaging in om de kube op te lossen!

Wat is 2D puzzelen?

Een meer traditionele eeuwenoude vorm van puzzelen is de 2D puzzel. Dergelijke puzzels kennen slechts 2 dimensies. Meestal de lengte en de breedte. Je kunt hierbij denken aan de legpuzzel of een schuifvlak puzzel. In principe is alles dat op een plat vlak wordt gespeeld met twee dimensies een 2 dimensionale puzzel genoemd. Als je schaak speelt op je mobiele telefoon is het bijvoorbeeld dan wel weer een 2 dimensionaal spel.

Andere bekende 2D puzzels

Andere bekende 2D puzzels zijn de eeuwenoude woordzoekers, waarbij je de passende woorden in vakjes moet plaatsen, waarin vlakken in elkaar overgaan.

De Japanse (teken puzzel). Deze puzzel bestaat uit een raster van vakjes met aan de zijkanten allemaal cijfers. Die cijfers geven aan welke vakjes je in moet kleuren als ze elkaar kruisen. Wanneer je alle vakjes hebt ingekleurd zie je een afbeelding.

De sudoku. De sudoku is ook een Japanse puzzel. De letterlijke betekenis van Sudoku is “isoleer de getallen”. Het is een puzzel die bestaat uit 9 blokken van 3×3 vakjes. In elk vakje horen er de getallen 1 t/m 9 te staan. Het diagram moet echter zo ingevuld worden dat er in elk blokje én in elke horizontale en  verticale lijn niet 2 keer hetzelfde getal voorkomt. De reeks van 1 t/m 9 moet vanuit elk individuele vakje dus zowel horizontaal, verticaal én in elke kolom van 9 vakjes dus uniek zijn!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *