Verschillen tussen lifestyle fotografie en klassieke fotografie

Inhoudsopgave

Fotografie kent ontzettend veel stijlen waar je onderscheid in kunt maken. Mensen zien wel verschil in de soort foto’s die gemaakt worden, maar hebben geen idee dat er een complete fotografiestijl achterligt. Fotografen kunnen zich specialiseren in een fotografiestijl of ze kunnen ervoor kiezen om verschillende stijlen te uit te oefenen. Fotograaf Wijchen doet zich voorbeeld specialiseren in een bepaalde stijl. Terwijl veel huis-tuin- en keukenfotografen gebruik maken van alle stijlen. Om verschillen tussen stijlen wat duidelijker te maken, gaan we in deze blog kijken naar de verschillen tussen lifestyle fotografie en klassieke fotografie.

Lifestyle fotografie

Lifestyle fotografie draait om de momenten fotograferen zoals ze zijn. Het draait vooral om spontaniteit en momenten die op een natuurlijke wijze zijn ontstaan. De foto’s moet niet geposeerd of voorbedacht overkomen. Om ervoor te zorgen dat dit niet gebeurt, gaat er wat werk aan vooraf. Zo gaat een lifestyle fotograaf van tevoren de locatie bekijken en de plek uitzoeken waar het beste licht is. Zo kunnen zij ervoor zorgen dat de dag zo loopt zodat de beste foto’s gemaakt kunnen worden.

Tijdens een fotoshoot kan de fotograaf eventueel de knop erop zetten en terugspoelen. Hij wil natuurlijk het optimale resultaat behalen dat zo natuurlijk mogelijk overkomt, daar draait het allemaal om. Het doel van een lifestyle fotograaf is om de foto’s zo toegankelijk en oprecht mogelijk eruit te laten zien. De fotograaf zorgt ervoor dat de foto’s niet ‘gemaakt’ overkomen en dat alles verloop hoe hij het voor zich ziet.

Klassieke fotografie

Klassieke fotografie is een stijl die al langere tijd bestaat. Deze stijl van fotografie wordt veelal gebruikt als het gaat om formele foto’s. Het doel van klassieke fotografen is om de realiteit te reflecteren, maar dan in een iets onnatuurlijker jasje. Zo kan het zijn dat er geposeerd wordt terwijl er een handeling wordt verricht, waardoor de mensen een beeld krijgen van wat er speelt, maar wellicht wel ‘gemaakt’ overkomt.

Het weten dat deze fotografiestijl ‘gemaakt’ wordt, is niet erg. Daarom wordt het ook voornamelijk gebruikt bij formele gelegenheden. Zo kan de foto zo formeel mogelijk gemaakt worden en kunnen er eventueel aanpassingen gemaakt worden aan de poses. Veel trouwfoto’s worden gemaakt op deze wijze. Zo kan er bijvoorbeeld gevraagd worden om de moeder van de bruid wilt doen alsof ze bezig is met de jurk. Zo krijg je een realistisch beeld van wat er gebeurt, maar het is toch geposeerd.

Conclusie

Het verschil tussen lifestyle en klassieke fotografie ligt vooral in het niet ‘gemaakt’ overkomen van de foto’s. Met beide fotografiestijlen zul je prachtige foto’s creëren, maar de keuze is of je wilt laten lijken dat je niet geposeerd hebt, of dat het niet uitmaakt.

Wil je leren wat voor camera’s fotografen gebruiken? Lees hier onze blog over de verschillen tussen een spiegelreflex en systeemcamera.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *