De verschillen tussen een motorloze afzuigkap en een recirculatie afzuigkap

Inhoudsopgave

Een afzuigkap speelt een belangrijke rol in de keuken. Als je een nieuwe keuken hebt aangeschaft of jouw huidige afzuigkap niet goed meer werkt, is het verstandig om op zoek te gaan naar een nieuwe. Waar je hierbij aan zou kunnen denken, is een motorloze afzuigkap of een recirculatie afzuigkap. Wat de verschillen hiertussen zijn? Wij zetten het hieronder voor je op een rijtje.

Wat is een motorloze afzuigkap?

Voordat we je kunnen vertellen wat de verschillen zijn tussen deze twee soorten afzuigkappen, is het eerst goed om de betekenis te weten. Een motorloze afzuigkap is, zoals de naam al aangeeft, een afzuigkap zonder motor. Als je beschikt over deze soort afzuigkap wordt er gebruikgemaakt van het centrale afzuigsysteem in je huis.

Wat is een recirculatie afzuigkap?

Je zou bij een nieuwe afzuigkap ook kunnen denken aan een recirculatie afzuigkap. Hierbij hebben we het over een afzuigkap die de lucht in je keuken filtert en deze weer schoon terug de kamer in blaast. Doordat de afzuigkap de lucht opzuigt, het filtert en het daarna weer terug te keuken in blaast, circuleert de lucht.

De verschillen tussen een motorloze afzuigkap en een recirculatie afzuigkap

De verschillen op een rij

Een motorloze afzuigkap wordt aangesloten op het al bestaande ventilatiesysteem van je huis en bij een recirculatie afzuigkap is dit niet het geval. Deze afzuigkap is vooral zeer geschikt in ruimtes waar je maar weinig verse luchttoevoer hebt, zoals wanneer je klein behuisd bent of in een appartement woont zonder directe luchtafvoer naar buiten. Een motorloze afzuigkap filtert de lucht en voert deze via het centrale afzuigsysteem weer af naar buiten en bij een recirculatie afzuigkap wordt de lucht gefilterd en weer opnieuw de keuken in geblazen. Dit is dus zeker een belangrijk verschil.

De voor- en nadelen

Zowel de motorloze- als de recirculatie afzuigkap hebben eigen voor- en nadelen. Een groot voordeel hiervan van de motorloze afzuigkap is dat je niet beschikt over een motor die veel lawaai maakt in huis. Bovendien is het een fijne bijkomstigheid dat deze afzuigkap je geen extra geld kost. Je hebt tenslotte niet te maken met een motor die energie vreet. Een nadeel van een motorloze afzuigkap is dat het mogelijk is dat deze niet genoeg kracht heeft. Dit is afhankelijk van je centrale afzuigsysteem. Als dit systeem maar weinig afzuigkracht heeft, kan dit dus betekenen dat het qua afzuiging in je huis of appartement ook niet heel goed is.

De voordelen van een recirculatie afzuigkap zijn dat je geen luchtafvoer naar buiten hebt, maar er schone lucht naar binnen wordt geblazen. Bovendien hoeft er hierdoor geen gat in de buitenmuur van je woning worden gemaakt en zal de afzuigkap geen tochtproblemen opleveren. Een nadeel van deze afzuigkap is dat de filters die erin zitten zo nu en dan vervangen moeten worden. Ook is het zo dat er minder geurtjes uit de kooklucht worden gefilterd dan wanneer de lucht wel naar buiten wordt afgevoerd. Tenslotte heeft deze afzuigkap minder afzuigkracht.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *