Verschillen tussen een gewone stoel en een ergonomische stoel

Stoelen bestaan er in veel verschillende vormen en prijscategorieën. Zo heb je gewone stoelen, maar ook ergonomische stoelen. Deze stoelen zijn gemaakt met een ander doel en hebben ook beide verschillende voor- en nadelen. Vaak denken we tijdens het zitten niet na of we de juiste zithouding aannemen en of de stoel aansluit bij jouw lichaam. Toch is dit erg belangrijk.

Een gewone stoel

Een gewone stoel is ontworpen om te zitten, maar voldoet niet aan bepaalde eisen of wensen. Deze stoelen worden in grote aantallen tegelijk geproduceerd en zijn niet ontworpen voor bepaalde houdingen of posturen. Wat wel vaak te verstellen is bij gewone stoelen is de hoogte en de armsteunen. Het doel van een gewone stoel is om te kunnen zitten en normaal te kunnen werken. Over het algemeen heeft een gewone stoel een normaal comfort. Een gewone stoel kan echter vaak niet de juiste steun bieden omdat ze niet als gegoten zitten. Hierdoor kunnen mensen last hebben van klachten zoals nek- of rugklachten. Uiteindelijk zouden klachten van gewone stoelen kunnen leiden tot verzuim. Een ander nadeel van gewone stoelen kan zijn dat ze de vloer kunnen beschadigen. Een oplossing hiervoor is de aanschaf van stoelpootdoppen. Deze beschermen de vloer tegen eventuele beschadigingen van de stoel.

Een ergonomische stoel

Een ergonomische stoel is speciaal ontworpen voor het menselijk lichaam. Goede ondersteuning en voldoende bewegingsvrijheid zijn twee belangrijke eigenschappen van een ergonomische stoel. Met verschillende posturen en zithoudingen is rekening gehouden bij het ontwerp van zo’n stoel. Bij een ergonomische stoel kun je de instellingen aansluiten op jouw lichaam. Als dit goed gaat en je geen klachten hebt ben je productiever en heb je een gezonder lichaam. Bij ergonomische stoelen gaat het niet om massaproductie, maar juist om wat het beste is voor een individu. Naast het feit dat een ergonomische stoel gezonder is, vermindert het ook stress. Een bekend nadeel van een ergonomische stoel is echter dat deze doorgaans een stuk duurder zijn dan een normale stoel. Denk hierbij aan minstens 200 euro, terwijl een gewone stoel al voor zo’n 100 gekocht kan worden.