Verschil tussen rauwe en gebrande of geroosterde noten

Inhoudsopgave

Walnoten, pistachenoten, pecannoten, amandelen, macadamianoten, cashewnoten, paranoten en hazelnoten in varianten rauw, gebrand, geroosterd, geblancheerd en/of gezouten. Help, wat een keuzes! Are you nuts? Wat is nou eigenlijk het verschil tussen de rauwe en gebrande of geroosterde noten?

Rauwe noten

Rauwe noten zijn natuurlijke, onbewerkte noten. Het grootste voordeel van rauwe noten kopen is dat ze niet verhit zijn en bevatten daarom nog alle voedingsstoffen die van nature in de noten aanwezig zijn. Er is geen zout of olie aan toegevoegd. Ze kunnen zowel gepeld als ongepeld verkocht worden. Ze zijn over het algemeen lichter en minder glanzend van uiterlijk. De onbewerkte noten smaken relatief iets droger. Rauwe noten worden ook soms geblancheerd verkocht. Bij deze noten is het buitenste schilletje verwijderd.

Geroosterde noten

Geroosterde noten zijn in tegenstelling tot rauwe noten wel verhit (in de oven of in een pan). Hierbij is echter geen olie gebruikt. Het beperken van de temperatuur en tijdsduur van het roosteren zorgt voor het behoud van de meeste goede voedingsstoffen die van nature in onbewerkte rauwe noten aanwezig zijn.

Gebrande noten

Bij gebrande noten wordt extra olie gebruikt (bijvoorbeeld pindaolie of arachide-olie), variërend van verhitten in de oven met toegevoegde olie tot langdurig frituren. Dit maakt de noot extra knapperig. Net als bij het roosteren geldt dat het beperken van de tijdsduur van het frituren of verhitten met olie ervoor zorgt dat de meeste goede voedingsstoffen worden behouden. Langdurig frituren zorgt niet alleen voor verlies van voedingstoffen maar ook voor het omzetten van goede vetten in meer ongezonde varianten. Ook bevatten gebrande noten relatief meer calorieën. In de supermarkt vind je daarnaast allerlei varianten van gebrande noten waarbij met toevoeging van smaakversterkers, zout en kruiden een extra dimensie aan de noot is gegeven.