Verschil tussen annuïteiten en lineair hypotheek

Bij het kopen van een woning komt veel kijken en er zullen veel termen langskomen die even wat uitzoekwerk nodig hebben. Bij het zoeken naar een geschikte hypotheek zullen de termen annuïteiten hypotheek en lineair hypotheek geheid langskomen. In dit artikel gaan we uitleggen wat het verschil is tussen deze twee hypotheekvormen.

Wat is het verschil?

Beide hypotheekvormen hebben een eindtijd wanneer de hypotheek is afgelost. Ook hebben beide hypotheken een maandelijkse aflossing, toch zijn er zeer duidelijke verschillen tussen deze twee soorten hypotheekvormen. Om de verschillen beter te begrijpen gaan we even kijken naar de twee individueel.

Annuïteiten hypotheek

Bij dit hypotheektype wordt elke maand een vast bedrag afgelost, hier zit de rente en de aflossing bij. De maandlasten van de hypotheek zullen in de eerste jaren voornamelijk uit hypotheekrente bestaan. De samenstelling van de maandelijkse aflossing veranderd in de loop der jaren, er zal dan steeds meer worden afgelost en minder rente worden betaald.

Doordat er in het begin van de looptijd meer hypotheekrente betaald wordt, dan later in de looptijd, zullen de maandlasten van een annuïteiten hypotheek ten opzichte van een lineair hypotheek lager zijn. Dit komt omdat hypotheekrente kan worden afgetrokken van het bruto-inkomen. De netto maandlasten zullen dan ook gedurende de looptijd stijgen, omdat de hypotheekrente minder wordt en er dus minder voordeel is van hypotheekrenteaftrek.

Lineair hypotheek

Met deze hypotheeksoort zal er minder geprofiteerd worden van de hypotheekrenteaftrek dan bij een annuïteitenhypotheek. Dit komt omdat alleen de rente aftrekbaar is en er minder rente wordt betaald in het maandelijkse bedrag. Toch is een lineaire hypotheek voordeliger, omdat de hypotheek sneller afgelost is, waardoor de rente over de gehele schuld lager is.

Welke is de meest geschikte?

Dit is afhankelijk van hoe snel een persoon de hypotheek wilt afbetalen en wat iemand op het moment van aanvraag maar ook in de toekomst zou kunnen aflossen. De meeste Nederlanders kiezen voor een annuïteit hypotheek, terwijl een lineaire hypotheek vaak iets voordeliger is. Dit doen ze omdat de annuïteitenhypotheek de eerste jaren lagere netto maandlasten heeft vanwege de hogere rente aflossing. Veel mensen, vooral jonge mensen, verwachten in de loop der tijd meer te gaan verdienen en dat kan dan gelijk lopen aan de hogere maandlasten.

Als iemand verwacht dat er in de toekomst kinderen komen of dat het inkomen in de toekomst zal dalen, of iemand gaat met pensioen, dan is het prettiger om nu meer te betalen en na verloop van tijd minder. Hier spreken we dan over een lineaire hypotheek. Een besluit genomen? Kijk dan eens naar de woningen van makelaardij Sittard.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *