Verschil tussen cilindersloten en insteeksloten

sloten

Inhoudsopgave

Er zijn veel verschillende sloten die je in een deur kunt zetten. Maar wat is nu het verschil tussen cilinder- en insteeksloten? Dat ga je in deze blog lezen.

Cilindersloten

Een cilinderslot bestaat uit een cilinder en een buis. De cilinder werkt met pinnen, die in een bepaalde reeks gerangschikt zijn. Het slot gaat alleen open als je een sleutel met het juiste patroon in het slot steekt. Over het algemeen is het een veilig slot, en het is makkelijk te vervangen. Stel je wilt ooit je slot vervangen dan hoef je alleen de pinnen opnieuw te rangschikken. Het is ook voordelig, maar je moet er wel op letten dat de goedkoopste vaak niet bestand zijn tegen de technieken die criminelen tegenwoordig gebruiken. Het slot is bijvoorbeeld best eenvoudig open te krijgen met een speld of paperclip.

Insteeksloten

Een insteekslot is het meest gebruikte deurslot. Het is een slot wat je in een uitsparing in de deur steekt. Hierdoor is het slot onzichtbaar en ziet je deur er het mooiste uit. Er zijn verschillende soorten insteeksloten zoals:

  • Een loopslot

Dit is een slot met alleen een deurklink of knop. Dit slot zie je bijna bij elke binnendeur.

  • WC/badkamerslot

Dit is een slot met een deurklink en een slotpen met een draaiknop.

  • Kastdeurslot

Dit is een slot zonder doorklink. Hier heb je alleen een nachtschoot de je bedient met een sleutel.

  • Klavier dag- en nachtslot

Dit slot wordt vooral gebruikt om deuren binnenshuis op slot te doen, zoals een slaapkamerdeur.

  • Cilinder dag- en nachtslot

Dit is een slot met een deurklink en een cilinderslot. Meestal worden deze gebruikt op buitendeuren.

Keurmerken

Een slot kan een keurmerk bevatten. Als een slot aan de Nederlandse Norm voor Sterk en Duurzaamheid voldoet krijgt die een SKG keurmerk. SKG staat voor Stichting Kwaliteit Gevelbouw. Het keurmerk kan 1 tot 3 sterren bevatten. Dit geeft aan hoe lang het slot weerstand biedt als er ingebroken wordt. Ook is er het PKVW-keurmerk. PKVW staat voor Politie Keurmerk Veilig Wonen. Dit is een keurmerk wat jouw huis kan ontvangen als het goed beveiligd is. Een adviseur komt langs om dit te controleren.

Wil je je huis extra goed beveiligen maar weet je niet hoe? Lees dan deze blog over het verschil tussen een videodeurbel en een beveiligingscamera.

Conclusie

Dus een cilinderslot is heel simpel gezegd het stuk metaal waar de sleutel in gaat. Dit is te combineren met een insteekslot. Een insteekslot is het gehele metaalwerk wat je aan de zijkant van een deur kunt plaatsen. Dit zie je niet. En als je op zoek bent naar een veilig slot, is het belangrijk dat je op de sterren let van het SKG keurmerk. Heb je ene goed slot gevonden? Dan is er een slotenmaker in Roermond die je kan helpen om het plaatsen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *