Verschillen tussen een geleidelijke of volledige bedrijfsovername

U wilt uw bedrijf verkopen en wilt het verschil weten tussen een geleidelijke of volledige bedrijfsovername? Bij een geleidelijke overname worden delen van (de aandelen van) de onderneming overgedragen, in meerdere transacties, over een langere periode.

De bedrijfsovername wordt makkelijker gemaakt door hem in kleine transacties te verdelen. Het deel van de winst waar men recht op heeft door het reeds verworven belang, kan zo ook worden aangewend als financiering van nieuwe aankopen van aandelen.

Het geeft de eigenaren/aandeelhouders ook de gelegenheid om te kijken hoe de samenwerking verloopt en hoe het de onderneming vergaat. Afhankelijk hiervan kan het tempo van overname worden aangepast.

Het is goed om van tevoren na te denken over de zeggenschap. In de praktijk verloopt de relatie tussen de nieuwe mede-eigenaar en de oude eigenaar namelijk niet altijd zonder problemen. Daarom is het ook verstandig om de overdracht van een meerderheidsbelang niet te lang te laten duren.

Financieel lopen de belangen ook niet altijd parallel tussen de eigenaren/aandeelhouders. Hoe beter het de onderneming vergaat, des te hoger de prijs kan worden wanneer er weer een deel van de (aandelen van de) onderneming wordt overgenomen. Deze problematiek kan beperkt worden door van tevoren na te denken over de prijsvorming bij alle deeltransacties. Houd hierbij ook rekening met wat de fiscus hiervan zal vinden.

Een volledige bedrijfsovername is eenvoudiger omdat de onderneming in één keer in andere handen over gaat. Dit betekent echter niet dat de oud-eigenaar niet meer afhankelijk is van de gang van zaken na de overname.

In de eerste plaats omdat hij uiteraard zal worden gevraagd om voor een goede overdracht zorg te dragen. Daarnaast zal een koper garanties vragen en mogelijk tevens een deel van de overnamesom afhankelijk willen maken van de toekomstige gang van zaken. De zeggenschap van het bedrijf is dus overgedragen, maar de betrokkenheid en de financiële risico’s hoeven daarmee nog niet te zijn beëindigd. Dit geldt uiteraard alleen kort na een overname, in de praktijk voor een periode van gemiddeld circa twee jaar. 

Na deze periode van overdracht zal de transactie definitief zijn en zijn de lijntjes met de onderneming definitief doorgeknipt. Alleen fiscale garanties kunnen nog langer lopen vanwege de fiscale verjaringstermijn.

Beide vormen van een bedrijfsovername komen veel voor. Ook investeerders zijn flexibeler dan ooit en ze staan tegenwoordig zeker open voor een geleidelijke verkoop (de zogenaamde ‘pre-exit’). Een bedrijfsovername is echt maatwerk, waarbij veel meer mogelijk is dan in eerste instantie vaak wordt gedacht. De partners van Lingedael hebben meer dan 25 jaar ervaring en laten u graag zien wat uw mogelijkheden zijn. Ze begrijpen dat het een complexe wereld is door alle mogelijkheden en ze zijn daarom graag bereid te ‘investeren’ in oriënterende gesprekken. Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *