Verschillen tussen BENG en NOM

Inhoudsopgave

Het besparen van energie is tegenwoordig heel belangrijk en daardoor zijn er steeds meer eisen als het aankomt op duurzaamheid. Met name ondernemers, maar ook particulieren, is het van belang om op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen. De belangrijkste evolutie is zonder twijfel de overgang van BENG naar NOM. De meeste mensen zullen waarschijnlijk nooit van deze termen gehoord hebben, maar het ze zijn ontzettend belangrijk voor architecten, projectontwikkelaars en aannemers.

Een korte introductie van BENG en NOM

Vanaf begin januari 2021 waren bijna alle gebouwen verplicht om bijna energie neutraal te zijn. De basis voor deze richtlijnen werden opgesteld door de EPBD. Het is een regelgeving vastgelegd in 2010 en werd ook vastgelegd in het energieakkoord van 2013. Het doel was dat alle landen in de Europese Unie na het jaar 2020 aan de BENG eisen moesten voldoen. Deze eisen brengen uiteraard veel veranderingen met zich mee qua constructies alsmede afwerking en inrichting.

Wat houdt BENG precies in?

De term BENG wordt gebruikt als de uitdrukking van de prestaties van energie. Tot 2020 werd de term EPC gebruikt, oftewel Energieprestatiecoëfficiënt. BENG staat voor Bijna Energieneutrale Gebouwen. Dit geeft dus al duidelijk aan wat het precies inhoudt en wat er mee bereikt wilt worden. Vanaf begin 2019 moesten bij de bouw van alle nieuwe overheidsgebouwen een BENG eis voldaan worden. De reden hiervoor is omdat de overheid een voorbeeldfunctie heeft. In begin 2021 zijn alle utiliteitsgebouwen en woning verplicht om aan de BENG eisen te voldoen.

Heb jij een energielabel voor je bedrijfspand nodig? Een energielabel aanvragen via EnergielabelVoorMijnPand.nl is erg gemakkelijk. Na het indienen van de aanvraag wordt er een afspraak voor een inspectie op locatie ingepland.

Wat houdt NOM precies in?

NOM betekent nul op meter woning. Een kenmerk hiervan is dat de woning compleet geïsoleerd is zodat er niet veel energie nodig is om de temperaturen gedurende het jaar aangenaam te houden. Ook zal de woning zelf energie moeten opwekken door onder andere het gebruik van zonnepanelen. Wordt er op jaarbasis evenveel stroom opgewekt dan dat er gebruikt wordt dan mag je de woning een nul op meter woning noemen.

Binnen korte tijd moet er aan de BENG eisen voldaan worden

Zowel BENG als NOM zijn tegenwoordig ontzettend belangrijk voor projectontwikkelaars, architecten en bouwondernemers en het wordt er allemaal niet gemakkelijker door. Toch moet er binnen korte tijd aan de eisen van BENG voldaan worden. Voldoet een gebouw aan de BENG eisen dan wekt het net zoveel energie op als er wordt verbruikt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *