Verschil tussen de Mennekes laadstekker en de CHAdeMO

Hoe meer verschillende elektrische auto’s er op de markt komen, hoe meer verschillende soorten laadstekkers. Momenteel zijn er vijf verschillende soorten. Hieronder ziet u de verschillen tussen de Mennekes en de CHAdeMO!

 

Mennekes laadstekker

De Mennekes laadstekker is de meest gebruikte laadstekker op dit moment. Daardoor wordt het ook wel de standaard laadstekker genoemd. Deze stekker is in het begin ontwikkeld voor alle Duitse automerken. De Mennekes wordt zowel openbaar als privé gebruikt. Deze stekker kun je herkennen aan de vijf pinnen, waarvan één grote die centraal zit. De Mennekes laadstekker is een Type 2, met een laadsnelheid tot 44 kW.

 

CHAdeMO laadstekker

De CHArge de MOve oftewel de CHAdeMO laadstekker, is een stekker die alleen gebruikt dient te worden bij DC-(snel)laders. Die laadpalen staan langs snelwegen en doorgaande routes. Naast het verschil qua oplaadsnelheid hebben DC-laders een vaste CHAdeMO laadstekker, waarbij de DC-snelladers het kunnen loskoppelen. De CHAdeMO laadstekker heeft vier pinnen. CHAdeMO laadstekkers zijn ontwikkeld en gemaakt in Japan, voor hun automarkt. Naderhand heeft het ook zijn intreden gemaakt in de Europese markt aangezien hier Japanse auto’s ook veel gereden worden. De laadsnelheid van de CHAdeMO laadstekker ligt rond de 50 kW.

 

Verschillen

Mennekes: Ontwikkeld voor Duitse automerken

CHAdeMO: Ontwikkeld voor Japanse automerken

Mennekes: 5 pinnen

CHAdeMO: 4 pinnen

Mennekes: Type 2

CHAdeMO: CHAdeMO

Mennekes: Tot 44 kW

CHAdeMO: Tot 50 kW

Conclusie

Tijdens het uitzoeken van een elektrische auto zou je misschien niet denken aan het vergelijken van de laadstekkers, maar dat is zeker een belangrijk detail. Je wilt natuurlijk niet drie uur moeten wachten aangezien jouw auto langzaam oplaadt. Zorg er dus voor dat op het moment je een elektrische auto koopt, je daar rekening mee houdt. Zoals eerder aangegeven zijn er vijf verschillende laadstekkers, waarvan de Type 2, de Mennekes, het meest voorkomend is.

 

Op het moment dat je een Duits automerk (Volkswagen, Opel, BMW…) koopt, is de kans op een Type 2 het grootst.

Op het moment dat je een Japans automerk (Toyota, Nissan, Mazda…) koopt, is de kans op een CHAdeMO het grootst.