Verschillen tussen lessen in een schakelauto en een automaat

Inhoudsopgave

Ga je binnenkort autorijles nemen? Waarschijnlijk denk je dan meteen aan rijlessen in een schakelauto en het aanleren van de schakelhandelingen. Toch zijn er steeds meer mensen die kiezen voor rijlessen in een automaat. Wij leggen je de verschillen uit tussen de twee auto’s en welke effecten dit heeft op jouw rijlessen.

Wat is precies het verschil tussen de twee auto’s?

De termen zeggen het eigenlijk al. Bij een schakelauto heb je te maken met een handgeschakelde versnellingsbak. Hiermee houdt je zelf de controle over de versnelling waar je in rijdt. Bij een automaat is dit niet het geval. Wanneer je boven een bepaald toerental rijdt, schakelt de auto zelf over naar een hogere versnelling. Daar hoef je dus zelf niks voor te doen.

Wat zijn verschillen in rijlessen?

Is er een groot verschil tussen een automaat rijles in Leiderdorp en een les in een schakelauto? Ja en nee. In principe leer je gewoon autorijden en moet je in beide gevallen op de hoogte zijn van de verkeersregels. Ook moet je op je examen kunnen aantonen dat je een bekwame automobilist bent en in beide gevallen kun je de Tussentijdse Toets aanvragen.

Wat in de meeste gevallen wel anders is, is het lestempo. Leren schakelen kost best veel tijd en daar ben je dan ook de nodige lessen mee bezig. Bij een automaat hoef je deze handelingen niet te leren en ligt de focus vooral op deelnemen aan het verkeer.

Wat zijn de voordelen van een automaat en van een schakelauto?

Beide auto’s hebben zo hun voordelen. Zoals we al zeiden ben je met automaat rijles in Leiderdorp waarschijnlijk sneller klaar met rijlessen. Daarbij rijdt je met een automaat vaak ook zuiniger, omdat hij automatisch naar de juiste versnelling schakelt.

Daarentegen heeft een schakelauto ook zo zijn voordelen. Allereerst is daar de prijs van de auto. Doorgaans is een schakelauto goedkoper dan een automaat. Ook mag je met een schakelrijbewijs in een automaat rijden, maar andersom niet. Een schakelauto kan ook fijner zijn wanneer je het gevoel wilt hebben dat je wat meer controle hebt over je auto.