Verschillen tussen palliatieve zorg en terminale zorg 

Veel mensen denken dat palliatieve zorg hetzelfde is als terminale zorg. Er zijn echter wel degelijk verschillen tussen beide vormen van zorgverlening. Het is niet raar dat je denkt dat dit hetzelfde is, aangezien het bij diverse media ook door elkaar wordt gebruikt. Hier lees je over wat nu het verschil is tussen palliatieve zorg en terminale zorg 

Wat is palliatieve zorg? 

Het doel van palliatieve zorg is niet om een patiënt te genezen. Het is de zorg die een patiënt kan krijgen als er geen kans meer is op genezing. Het doel van palliatieve zorg is om nog zo lang mogelijk te leven, met de kwaliteit die door de patiënt nog als ‘leefwaardig’ wordt ervaren.  

Vaak zie je dat iemand dan nog laatste wensen gaat vervullen. Patiënten zijn zich natuurlijk ook veel meer bewust van hoe kostbaar tijd is. 

Wat is terminale zorg 

Het station van beter kunnen worden is gepasseerd. Patiënten krijgen terminale zorg bij een levensverwachting van 3 maanden of minder dan 3 maanden. Dit is een periode waar veel emoties bij komen kijken. Een patiënt kan allerlei klachten hebben zoals pijn en benauwdheid. Er zijn vaak ook geestelijke klachten, depressiviteit, angstaanvallen, etc. Psychische klachten mag je niet onderschatten geeft instelling Lievegoed aan. Vergeet ook niet dat lichaam en geest niet strak van elkaar te scheiden zijn. Als je je lichamelijk niet goed voelt, kan dit geestelijk doorwerken. En, andersom geldt dit ook.  

Dat een patiënt het geestelijk zwaar kan hebben is natuurlijk niet vreemd. Het is heftig als je het vooruitzicht hebt dat je minder dan drie maanden voor je hebt. Het doel van terminale zorg is om voor een zo goed mogelijk verloop naar het einde van het leven van de patiënt te zorgen. 

Het verschil 

Het verschil tussen palliatieve zorg en terminale zorg is dus wel wat genuanceerd. Er is veel overeenkomst: in beide gevallen is er geen genezing meer mogelijk. Wel is het zo dat bij palliatieve zorg de tijd die een patiënt nog rest langer is. Bij terminale zorg gaat het om een levensverwachting van 3 maanden, terwijl er bij palliatieve zorg langer kan duren. Dit kan soms zelfs over jaren gaan.  

Dat is ook de reden dat de palliatieve zorg meer gericht is op het verbeteren van de levenskwaliteit en om de levensduur ook nog zover wenselijk proberen te rekken. Bij terminale zorg gaat het meer om het toewerken naar het laatste stukje van de levensweg van een patiënt.