Verschillen tussen offerte en factuur

Inhoudsopgave

Soms wordt een offerte verward met een factuur, maar in werkelijkheid zijn het twee heel verschillende dingen als het om geld en zaken gaat. Laten we ze daarom eens bekijken om ze wat beter te leren kennen en te leren hoe ze correct worden gebruikt.

Offerte

Een offerte is een formele schatting van de benodigde producten of diensten, en het bedrag voor die producten of diensten. Een offerte kan mondeling of schriftelijk zijn, en kan al dan niet exact overeenkomen met het eindproduct, in termen van producten, diensten, en het verschuldigde bedrag. Een offerte laat je weten hoeveel je verschuldigd zult zijn voor het geplande werk of de geplande dienst, en verzekert je ervan dat je alleen dat bedrag verschuldigd zult zijn, en niet een of ander willekeurig getal.

Aan de verkoperskant verandert een offerte niets aan de inventaris, aangezien het werk nog niet is voltooid. Zodra een factuur voor het product is verzonden, kunnen de inventarisnummers dienovereenkomstig veranderen.

 

Een offerte is vaak 30 dagen geldig vanaf het moment dat ze werd uitgebracht, en een offerte kan worden aangepast op basis van de behoeften van de klant. Je kunt bijvoorbeeld offertes krijgen van verschillende aannemers als je je huis wilt laten verbouwen. Dan, kom je erachter dat je eigenlijk niet specfiek genoeg bent geweest in wat je wilt verbouwen en vraag je een herziende offerte aan.

Factuur

Aan de andere kant is een factuur een gedetailleerde lijst van producten die al zijn verkocht of diensten die al zijn voltooid. Naast de lijst bevat de factuur ook de data waarop de producten werden verkocht of de diensten werden voltooid, samen met het bedrag dat voor elke post verschuldigd is, en het totale bedrag dat door de klant verschuldigd is. Tegenwoordig kan je een factuur online maken, bijvoorbeeld via een online boekhoudprogramma en direct naar de klant toesturen.

Conclusie

Wanneer je p zoek bent naar werk dat moet worden voltooid of producten die moeten worden gekocht, komt eerst een offerte, dan wordt het werk voltooid en volgt een factuur. Nadat het bedrag op de factuur is betaald, wordt de zakelijke transactie afgesloten met een ontvangstbewijs.