Verschil tussen de overwaarde van je huis zelf houden of schenken

De huizenprijzen blijven maar stijgen. Dit is een van de redenen dat veel huizenbezitters een overwaarde op hun huis hebben. Het huis is dan meer waard dan de hypotheek. Dit kan onder andere komen doordat je veel hebt afgelost. De meeste mensen nemen hun overwaarde op als zij gaan verhuizen naar een huurwoning of een goedkopere woning. Maar dit hoeft natuurlijk niet. Wat is belastingtechnisch het verschil tussen de overwaarde opnemen voor eigen gebruik of voor schenking? Is het verstandig om het vrijgekomen bedrag te investeren, te schenken of toch beter om het te laten uitbetalen?

Overwaarde opnemen om te schenken aan je (klein)kinderen

Je (klein)kind is klaar voor de volgende stap. Het huurhuis is te klein geworden en zij wil graag met haar gezin naar een andere woning verhuizen. Ze hebben een koopwoning op het oog, maar deze is financieel gezien net te hoog gegrepen voor ze. Als (groot)ouder kun je je (klein)kinderen helpen om toch hun droomhuis te kunnen financieren. Voor de aankoop van een huis is er een speciale regeling waarbij je belastingvrij kunt schenken. Houd wel rekening met een aantal voorwaarden. Zo kun je maar een bepaald bedrag schenken zonder er belasting over de betalen. Ook moet de ontvanger tussen de 18 en 40 jaar oud zijn om recht te hebben op deze schenking. Schenk je je overwaarde aan je (klein)kinderen? Dit bedrag wordt door de belastingdienst dan ook niet meer als vermogen gezien. Je betaalt hierover dan dus geen vermogensbelasting.

Overwaarde opnemen voor een verbouwing

Ook kun je de overwaarde van je huis opnemen voor speen verbouwing. Op deze manier kun je je huidige woning aanpassen aan je nieuwe wensen, bijvoorbeeld als je ouder en minder mobiel wordt. Dit geeft nog vele jaren woonplezier. Zo kun je bijvoorbeeld een traplift laten plaatsen of de badkamer naar de benedenverdieping verplaatsen. Op deze manier heb je niet de hele rompslomp van een verhuizing, maar kun je evengoed tot op latere leeftijd in je eigen woning blijven wonen. Dit is een zeer goede investering voor de overwaarde van je huis.

Overwaarde opnemen voor eigen gebruik

Besluit je te gaan verhuizen naar een huurwoning of een goedkopere woning? Dan kan je de overwaarde ook laten uitbetalen. Een mooi bedrag voor op je (spaar)rekening! Hier zitten echter ook een aantal nadelen aan. Zoals eerder genoemd, zal de belastingdienst dit bedrag als vermogen zien. De kans is dus groot dat je over dit bedrag ieder jaar vermogensbelasting zal moeten betalen. Ook eet je een deel van de erfenis op want je gebruikt het immers zelf. Veel ouderen nemen dan ook slechts een deel van de overwaarde op. Zo zijn er nog een aantal manieren om de overwaarde van je huis goed te benutten. Bekijk jouw situatie goed, want deze is voor iedereen anders. Bespreek eventueel de mogelijkheden die voor jou het gunstigste zijn met een adviseur.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *