Verschil tussen katoen en linnen 

Er zijn verschillende kledingstukken. Vaak zijn ze (mede) gemaakt van katoen, zoals bijvoorbeeld de ICON 2. Maar, soms zijn kledingstukken gemaakt van linnen. Katoen en linnen hebben overeen dat ze bij een natuurlijke oorsprong hebben. Maar, ze hebben ook zo hun verschillen. Lees hier over wat die verschillen nu zijn. 

Herkomst 

Hoewel katoen en linnen beide dus een natuurlijke oorsprong hebben, komen ze wel van een andere plant. Katoen komt van de katoenplant of van de kaasjeskruid (Malva). Linnen komt van de vezelvlas. Dat is een plant uit de vlasfamilie.  

Ervaringen 

Als je linnen of katoenen kleding draagt, zul je ook een verschil ervaren. Katoen is namelijk een stuk minder stevig dan linnen. Linnen voelt dus wat stugger aan. Een nadeel van linnen is dat het wat sneller kreukt als je het draagt. Wat beide overeenkomen is dat ze goed ademen en redelijk zacht zijn. 

Dat linnen wat steviger is, komt om dat de vezels van linnen sterker en langer zijn dan katoenen vezels. Linnen voelt wat ruwer en katoen juist wat gladder. Als je linnen wast, wordt het wel zachter. Veel mensen ervaren met linnen wel het nadeel dat het snel kreukt en er is in het algemeen vaak een voorkeur voor katoen als het om kleding gaat. Daarentegen is linnen beddengoed wel redelijk populair, hoewel ook katoen weer dat zachtere als voordeel heeft. Voordeel van linnen beddengoed is echter dat het vrij lang goed blijft. Terwijl katoen redelijk snel slijt. Na ongeveer vijf jaar zie je zelfs al bij katoenen beddengoed vaak slijtageplekken. 

Warm weer 

Een opvallend verschil tussen katoen en linnen is dat katoen beter vocht opneemt. Linnen voert echter beter vocht af. Dat is de reden waarom linnen kleding op een warme dag fijner is. Katoenen kleding wordt al snel klam of zelfs nat. Linnen heeft een betere lichtcirculatie doordat de linnen vezels hol zijn. Het hangt wel af van het soort katoen en waarmee het verweven is in welke mate katoen luchtig kan zijn. 

Milieu 

Vaak verbruikt een katoenplant meer water en er worden vaak meer bestrijdingsmiddelen gebruikt. Dat maakt dat linnen vaak als duurzamer wordt gezien dan katoen. Nog een voordeel van linnen is dat de gehele vlasplant kan worden gebruikt. Zo wordt bijvoorbeeld van de zaden onder andere zeep gemaakt. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *