Verschillen tussen een wollen en een bamboe dekbed

Inhoudsopgave

Wanneer je op zoek bent naar een nieuw dekbed, kom je erachter dat de mogelijkheden eindeloos zijn. Ieder dekbed heeft zo zijn eigen voor- en nadelen: het is maar net wat jij persoonlijk het fijnste vindt, want jij moet er zelf onder slapen. Zo heb je katoenen dekbedden, zijden dekbedden, synthetische dekbedden maar ook wollen en bamboe dekbedden. Die laatste twee zullen we hieronder uitgebreid toelichten.

De overeenkomsten

Een deken is van groot belang om jouw nachtrust te bevorderen, onder andere om jouw lichaamstemperatuur in de nacht op peil te houden. Steeds meer mensen komen erachter dat een wollen of bamboe dekbed hun nachtrust naar een hoger level tilt. En dat is eigenlijk ook niet zo gek, want beide dekens behoren tot de groep van de beste dekbedden.

Zo zijn bamboe en wol beide een natuurlijk materiaal. Beide materialen zorgen ervoor dat het vocht goed wordt gereguleerd. Ideaal als je weleens zweet in de nacht. Bovendien zorgt dit er ook voor dat bacteriën worden voorkomen, en dat is wel zo’n prettig idee. Daarnaast zijn beide materialen duurzaam. Voor wie dus een steentje bij wil dragen aan het milieu, kan overwegen om een van deze twee dekbedden aan te schaffen.

De verschillen

Ook al hebben bamboe en wol aardig wat overeenkomsten, natuurlijk blijven het twee verschillende materialen. De verschillen sommen we hieronder voor je op, waardoor de keuze voor jou wellicht iets sneller is gemaakt.

  • Gewicht: Een wollen dekbed is iets zwaarder dan een bamboe dekbed. Een wollen dekbed wordt daarom ook voornamelijk gebruikt in de winter, aangezien het lekker warm is. Wanneer je liever een wat koeler dekbed wil, kun je beter kiezen voor een bamboe dekbed. Dit is lichter, reguleert net iets beter het vocht en zorgt er dus voor dat het niet zo warm is. Toch denken veel mensen dat een wollen dekbed in de zomer té warm is en voor plakkerige nachten zal zorgen. Dit is niet helemaal waar: wol zal in de zomer ook verkoelend werken en vocht afvoeren.
  • Levensduur: Wanneer je wil profiteren van een dekbed waar je lang van kunt genieten, kun je beter kiezen voor een dekbed van wol. Een wollen dekbed gaat namelijk langer mee dan een dekbed gemaakt van bamboe.
  • Allergieën: Een wollen dekbed zorgt ervoor dat het zichzelf reinigt en dat bacteriën geen kans maken om te overleven. Dit komt door het goedje genaamd lanoline: een soort vet dat zich in de wol van schapen bevindt. Fijn dat de deken zichzelf kan reinigen, maar sommige mensen zijn allergisch voor dit goedje. Een wollen dekbed is dus niet voor iedereen geschikt. Een bamboe dekbed is gelukkig antiallergisch.
  • Wassen: Zoals net al werd benoemd zal een wollen dekbed zich uit zichzelf reinigen. Helaas kun je een wollen dekbed niet wassen. Je kunt ‘m wel luchten of naar de stomerij brengen. In tegenstelling tot een wollen dekbed kun je een bamboe dekbed wél uitwassen. Dat is wel een fijn idee, mocht het dekbed een keer vies worden.

Is wol of bamboe iets voor jou?

Zowel wol en bamboe hebben beide grote voordelen. Het is maar net wat jij het prettigst vindt om onder te slapen. Maar wanneer je op zoek gaat naar een van deze dekbedden, is het belangrijk om op een aantal zaken te letten tijdens het koopproces. Zo kun je kijken naar het kostenplaatje. Een wollen dekbed kost al gauw honderd euro, vooral wanneer je voor een lits-jumeax gaat. Dit ligt overigens ook aan de kwaliteit: hoe beter de kwaliteit, hoe meer je ervoor moet betalen. Een bamboe dekbed kost je ongeveer vijftig euro. Daarnaast kun je ook op zaken letten als de afwerking, stiksels en de dikte van het dekbed.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *