Verschillen tussen zonnepaneel offertes

Inhoudsopgave

Denk terug aan de laatste grote aankoop die je deed. Was het een auto? Een vakantie? Een huis? Een nieuwe telefoon of laptop? Hoeveel dagen – weken of maanden – heb je toen besteed aan het onderzoeken wat de beste deal was? De meeste mensen besteden een paar weken tot een paar maanden aan onderzoek voordat ze overgaan tot een grote uitgave.

En waarom zou dat bij zonnepanelen anders zijn? Zonnepanelen zijn een grote aankoop, die vaak gepaard gaat met een aanzienlijke complexiteit. Met dat in gedachten vergelijken de meeste kopers van zonnepanelen in Nederland twee tot vijf offertes voordat ze een beslissing nemen.

Bespaar (veel) goed met het vergelijken van meerdere zonne-energie offertes

Er zijn twee belangrijke redenen waarom het offertes voor zonnepanelen aanvragen je geld kan besparen: concurrentie en transparantie. Het concurrentie-effect betekent dat elke extra offerte die je voor zonnepanelen ontvangt je kan helpen om het juiste zonnepanelensysteem tegen de juiste prijs te vinden. Transparantie kan lastiger zijn om een prijskaartje aan te hangen, maar voor een markt die historisch gezien zo ondoorzichtig is als de zonnebranche, helpt het om te weten welke apparatuur op jouw dak zal worden geïnstalleerd – en de kwaliteit van de apparatuur – om er zeker van te zijn dat je de beste oplossing voor jouw behoeften vind.

Keuzes bij het ontwerp van het zonnepanelensysteem

Ontwerp van het zonnesysteem

De manier waarop de zonnepanelen op het dak worden gelegd, is van invloed op de hoeveelheid zonne-energie die ze kunnen opwekken en op de algehele esthetiek van het systeem. Verschillende installateurs zullen het ontwerp en de configuratie van jouw zonnepanelen op verschillende manieren benaderen, dus het is belangrijk om de verschillende ontwerpen te vergelijken en installateurs te vragen waarom ze voor hun specifieke ontwerp hebben gekozen.

Een specifiek ding om in gedachten te houden is de verschillende productieramingen voor de zonnepanelen. Er zijn een aantal verschillende tools die installateurs kunnen gebruiken om een schatting te maken van de hoeveelheid elektriciteit die de zonnepanelen zullen produceren, van het publiek beschikbare PV Watts, tot de krachtige online modelleertools van Aurora en Helioscope. Het is niet ongewoon – of verkeerd – om offertes van verschillende installateurs te zien met verschillende systeemgroottes (d.w.z. aantal panelen) die elk ontworpen zijn om 100 procent van de elektriciteit te produceren die je nodig hebt. Als een installateur een veel kleiner of veel groter systeem aanbiedt dan andere installateurs, is het de moeite waard om te vragen waarom.

Tip: De beste zonnepanelen 2022

Waar moet u op letten bij zonne-energie-installaties?

kiezen van apparatuur voor zonne-energie

Er zijn tientallen verschillende fabrikanten van zonne-energie apparatuur – zonnepanelen, omvormers en accu’s – die elk vaak meerdere verschillende modellen van producten aanbieden. Het kan erg moeilijk zijn om op eigen houtje de verschillen, voors en tegens van zonne-energie apparatuur te vinden.

Het is belangrijk om zowel de prijs als de kwaliteit van de apparatuur die je word aangeboden in overweging te nemen. Verschillen in prijs tussen zonnepanelen offertes kunnen vaak worden verklaard op basis van de kwaliteit van de apparatuur die wordt aangeboden: met andere woorden, je betaalt een premie voor de beste beschikbare apparatuur op de markt, net zoals je dat zou doen voor elk huishoudelijk apparaat. Afhankelijk van jouw specifieke situatie, kan het al dan niet zinvol zijn om extra te betalen voor apparatuur met een hogere rating. Als je bijvoorbeeld meer dan genoeg ruimte hebt om voldoende zonnepanelen te plaatsen om aan je eigen elektriciteitsbehoeften te voldoen, is het misschien niet de moeite waard om een meerprijs te betalen voor de apparatuur met de hoogste rating, aangezien je niet elk mogelijk kilowattuur aan productie uit een beperkte hoeveelheid ruimte hoeft te halen.

Vergelijking van installateurs

Uiteindelijk is het belangrijkste de zonne-installateur die het systeem installeert. Je wilt een gerenommeerd zonne-energie installatiebedrijf met ervaring in het installeren van zonnepaneelsystemen in jouw regio, met de juiste certificeringen, en op wie je kunt rekenen om de telefoon op te nemen in het onwaarschijnlijke geval dat er iets misgaat met het systeem.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *