Verschillen tussen wel of geen boete bij telefoongebruik tijdens autorijden

We maken allemaal wel eens een domme en onhandige beslissing in het leven. Dit is menselijk, maar tegelijkertijd zijn bepaalde acties gewoon noodzakelijk om te voorkomen. Eén van deze voorbeelden hiervan is een boete voor het gebruik van de telefoon tijdens deelname aan het verkeer. We krijgen allemaal wel eens een berichtje binnen, terwijl we aan het autorijden zijn. Echter is het jouw eigen verantwoordelijkheid hier dusdanig mee om te gaan dat je de telefoon niet gebruikt als je rijdt. In dit artikel lees je over de verschillen tussen wanneer je wel en geen boete krijgt bij telefoongebruik tijdens onder andere het autorijden. Ook vertellen we je over de hoogte van de boete en waarom het nu precies zo gevaarlijk is. 

Wanneer een boete voor telefoongebruik tijdens autorijden?

Het uitdelen van boetes voor telefoongebruik tijdens autorijden is op sommige punten erg discutabel. Want in hoeverre wordt een telefoon nu echt gebruikt? Natuurlijk is het duidelijk als degene achter het stuur de telefoon in de hand heeft en hiermee op alle gemak wat appjes aan het versturen is. Maar wat nu als je telefoon in een houder zit, terwijl je via de speakers een gesprek voert zonder dat je de telefoon aanraakt? Dit leidt tot nu toe per rechtszaak tot verschillende uitspraken. De ene rechter ziet het vasthouden van de telefoon al als je telefoon überhaupt aanraakt, terwijl de anders pas spreekt van telefoongebruik als de telefoon ook echt tegen het oor wordt aangehouden. 

Verschil tussen stilstaan en rijden

Er is echter een regel die overduidelijk is. Je mag de telefoon nooit en te nimmer in de handen hebben en gebruiken, zodra de auto zich voortbeweegt. Kortom, in een rijdende auto is het zaak de telefoon met rust te laten. Dit wordt anders wanneer de auto echt stilstaat. Als de auto geparkeerd is of wanneer je wacht voor een stoplicht, dan zou je de telefoon dus mogen gebruiken. Dit laatste zal dan ook niet tot boetes leiden. Ditzelfde geldt overigens ook voor een file. Echter is het toch het meest verstandige dat je de telefoon ook tijdens het wachten in een file of voor een stoplicht gewoon weg legt. Een appje kan vast wel even wachten.

Maar waarom is het dan zo gevaarlijk?

We weten allemaal dat we even afgeleid zijn als we gebruik maken van de mobiele telefoon. Zelfs als je thuis een serie op de bank aan het kijken bent en iets op de telefoon wilt checken is de kans groot dat je moet terugspoelen, omdat je iets gemist hebt. Stel je daarom eens voor dat je dit doet als jij midden op een drukke snelweg rijdt of langs een groot kruispunt fietst. Je weet dat het verkeer van alle kanten komt en dat mensen soms last-minute beslissingen nemen doordat ze een afslag over het hoofd hebben gezien.

Zodra jouw ogen op je scherm zijn gericht, betekent dit dat je geen idee hebt wat er voor of naast je op de weg gebeurd. Dit kan natuurlijk tot ernstige gevolgen voor jezelf leiden. Maar wat nu als jij door het versturen van één simpel Whatsapp berichtje ervoor zorgt dat iemand voor de rest van zijn of haar leven verlamd raakt? Dit klinkt vrij heftig, toch gebeuren dit soort verschrikkelijke dingen wekelijks. En dat omdat je even wilde checken wat de opstelling van je favoriete voetbalclub die avond is. Of misschien wilde je even laten weten dat je het komende weekend een keer niet mee gaat stappen. Stuk voor stuk dingen die ook zouden kunnen wachten. 

De hoogte van de boete

Goed, laten we hopen dat je begrijpt dat het rijden met de telefoon in de hand bijzonder onverantwoord is. Daarnaast loop je zoals gezegd ook het risico op enorme boetes. Het is tegenwoordig zo dat je een boete ontvangt bij telefoongebruik tijdens het autorijden, scooter rijden, fietsen en zelfs het besturen van een gehandicaptenvoertuig. De boete die je hiervoor krijgt bedraagt €250 voor een auto, €170 voor een brommer en €100 voor de fiets. Dit zijn bedragen die wat ons betreft nog veel hoger mogen uitvallen, aangezien de gevolgen intens kunnen zijn. 

Na het lezen van dit artikel hopen we dat je begrijpt dat je jouw telefoon nooit mag gebruiken, terwijl je deelneemt aan het verkeer. In eerste instantie voor jezelf, maar ook zeker voor de medemens. Zo werken we allemaal samen aan een veilig verkeer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *