Verschil tussen keuken en bijkeuken

Inhoudsopgave

De bijkeuken is in de meeste woningen de ruimte tussen de keuken en de schuur (of buiten). Het is meestal niet duur om een bijkeuken te laten bouwen, omdat een bijkeuken minder functioneel hoeft te zijn dan een keuken.

Verschillen tussen de keuken en bijkeuken

De oppervlakte van de bijkeuken is vaak een stuk kleiner dan die van de keuken. Daarnaast vindt je bepaalde apparaten die je in de keuken hebt niet terug in de bijkeuken. In de bijkeuken zet je namelijk geen fornuis, dus ook geen afzuigkap. Kun je een vaatwasser mooi laten inbouwen in de keuken? Dan hoeft ook die niet in de bijkeuken te staan. Al met al vallen daardoor de kosten voor een bijkeuken lager uit dan voor een normale keuken. De kosten voor de bijkeuken kunnen nog lager uitvallen als je deze niet nét zo mooi afgewerkt wilt hebben als de keuken. Natuurlijk straalt het wel meer eenheid uit als ze enigszins in lijn zijn met elkaar. Toch is het geen vereiste.

Waar gebruik je de bijkeuken dan wel voor?

Het kan zijn dat je de koelkast of vriezer niet weggewerkt wilt hebben in je gewone keuken. Of je wilt misschien een tweede koelkast aanschaffen, omdat de ander een nogal kleine is. Deze apparaten kun je dan prima in de bijkeuken plaatsen. Meestal vindt je de volgende keukenapparatuur in de bijkeuken:

  • Koelkast
  • Vriezer
  • Wasmachine
  • Droger
  • Opbergkast

Staan je wasmachine en droger in de bijkeuken? Zorg dan ook voor voldoende ruimte om bijvoorbeeld wasmiddel en wasverzachter kwijt te kunnen. Maar verder kun je hier ook keukenspullen opslaan die je niet vaak gebruikt of gereedschap als je geen grote schuur of kelder hebt.

Kosten voor een bijkeuken bouwen

Uiteindelijk zijn er geen vaste richtlijnen voor wat er wel of niet in een bijkeuken staat en hoe deze eruit moet komen te zien. Het hangt af van jouw wensen en behoeften. Dit betekent dat je een bijkeuken zo duur kunt maken als dat je wilt. Ga jij voor design keukens Limburg en wil je dat je bijkeuken daarbij past? Dan zal het kostenplaatje hoger liggen dan wanneer dit niet per se hoeft.