Verschil tussen opstal- en inboedelverzekering

Inhoudsopgave

Je hebt net een huis gekocht met behulp van een makelaar in Born en nu moet je je gaan bezighouden met alle verzekeringen die hierbij komen kijken. Voorbeelden hiervan zijn de opstal- en inboedelverzekering. Een opstal- en inboedelverzekering zijn verzekeringen die jouw huis en spullen in jouw huis verzekering. Dus wanneer iemand bijvoorbeeld schade aanricht aan je huis, door middel van vuurwerk bijvoorbeeld, of er wordt bij je ingebroken, dan kan je in de meeste gevallen terugvallen op een van deze twee verzekeringen. Mensen twijfelen vaak of ze beide nodig hebben, want het verschil is volgens sommige relatief minimaal, maar wij gaan je vertellen dat er wel degelijk een verschil zit tussen deze twee verzekeringen.

Opstalverzekering

Een opstalverzekering verzekert alles wat aan jouw woning zelf. Dus bijvoorbeeld het dak, de muren, maar ook vloeren die vastgelijmd zijn of je badkamer, toilet etc. Een opstalverzekering kan je alleen afsluiten wanneer je een koopwoning hebt. Het heeft geen zin om een opstalverzekering te hebben wanneer je de woning huurt en jouw huurbaas gaat over al deze kwesties. Dus wanneer jij iets kapot aan je huurhuis hebt, dan moet je huurbaas hier naar kijken. Waarschijnlijk heeft je huurbaas wel een opstalverzekering. In sommige gevallen is het zelfs verplicht om een opstalverzekering te nemen.

Inboedelverzekering

De inboedelverzekering verzekerd alles wat in je huis zit. Denk hierbij aan je persoonlijke spullen. Je televisie, je meubels, je kleren, je telefoon etc. Een inboedelverzekering wordt dus bijvoorbeeld verzekerd wanneer je spullen verloren zijn gegaan in een brand, of wanneer er ingebroken wordt in je huis. Je krijgt dan meestal de waarde van het product terug. De kans dat jij de koopprijs terug zal krijgen voor telefoons of televisies die al een tijdje oud zijn, is erg klein, aangezien deze producten snel in waarde zakken. Een inboedelverzekering wordt dus te allen tijde aangeraden om te hebben. Of je nu een huurhuis hebt of een koophuis, het zijn nog steeds jouw spullen.

Conclusie

Hopelijk heb je nu een beter beeld gekregen van de twee verschillende verzekeringen en heb je gemerkt dat er wel duidelijk een verschil in zit. Opstalverzekering kan alleen bij een koophuis en verzekerd je huis en alle praktische zaken daar omheen. Een inboedelverzekering verzekerd al je eigen spullen en kan te allen tijde aangevraagd worden. In sommige gevallen is het soms zelfs mogelijk om een huisverzekeringspakket te nemen, waarbij je voor beide in hetzelfde pakket verzekerd wordt.