Verschil tussen veranda en serre

We zitten nu midden in het seizoen wanneer er volop verbouwd wordt door velen thuis. De bouwmarkten lopen vol met mensen op zoek naar materialen om thuis lekker aan de slag te gaan. De meeste gaan dan voor een nieuwe keuken, renoveren de badkamer of bouwen een aanbouw aan huis. Velen kiezen er ook voor om een veranda te bouwen aan huis, aangezien dit een zeer fijne plek is om tot rust te komen en lekker je ding te doen. Het is wel belangrijk dat je een veranda niet door elkaar haalt met een serre, deze fout maakt men namelijk af en toe wel eens. Er zitten namelijk wel een paar kleine verschillen tussen de twee, en in deze blog maken we ze je wat duidelijker voor je.

Wat is een veranda?

Een veranda is simpel gezegd een open overdekte ruimte aan (meestal) de achterkant van je huis. Als je in een veranda zit, zit je eigenlijk buiten maar dan met een overkapping boven je hoofd. Wanneer er een glazen schuifwand omheen wordt geplaatst wordt het al een tuinkamer genoemd. Een glazen schuifwand maakt de ruimte namelijk dicht, dit creëert dan ook het concept van een tuinkamer doordat het een combinatie van glas en hout of dergelijke is. Mocht je gezellig in de veranda willen zitten in de winter, kun je ervoor kiezen om een kachel of een infraroodlamp te plaatsen voor wat warmte te creëren.

Wat is een serre?

Een serre kun je eigenlijk zien als een aanbouw, alleen is deze meestal grotendeels gemaakt van glas en hout. Doordat deze ruimte uit zoveel glas bestaat, is er veel daglicht in de serre. Een serre bedraagt eigenlijk een zeer positieve bijdrage aan je gezondheid, aangezien daglicht je lichaam vitamine D levert. Het is ook mogelijk om een serre samen te voegen met de rest van je huis, meestal is dit dan de woonkamer of keuken. Voor dit effect te krijgen kun je de muur verwijderen en dan heb je eigenlijk een soort aanbouw. Je zou ook kunnen kiezen voor een vrijstaande serre, deze staat dan afzonderlijk van het huis af.

Verschillen

Nu je weet wat de definities zijn van de 2 begrippen, leggen we je graag de verschillen uit.

  • Een serre kan afzonderlijk staan van het huis, een veranda niet.
  • Een serre is een ruimte met wanden, een veranda is een open ruimte zonder wanden.
  • Een serre kan goed geïsoleerd worden, een veranda is open dus is dit niet mogelijk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *