Verschillen tussen kinderopvang en BSO

In dit artikel vertellen we je over de verschillen tussen de kinderopvang en de BSO (Buitenschoolse Opvang). Na het lezen van dit artikel begrijp je de verschillen en overeenkomsten beter en kan je geinformeerd een keuze maken.

Wat is de kinderopvang?

Kinderopvang is een verzamelnaam voor alle opvangmogelijkheden voor kinderen, zoals peuterspeelzalen, kinderdagverblijf en kinderopvang. Kinderen gaan soms naar de crèche als beide ouders andere verplichtingen hebben.

Op het kinderdagverblijf worden kinderen in groepen opgevangen door pedagogisch medewerkers. Onder kinderopvang valt ook kinderopvang. Faculteit en oppas hebben een speciale kwalificerende opleiding (zie CAO Kinderopvang) en moeten in het bezit zijn van een verklaring omtrent gedrag.

Kinderdagverblijven, kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en buitenschoolse kinderdagverblijven vallen allemaal onder de categorie “kinderopvang”. Van alle verschillen tussen deze vormen van opvang is dit een belangrijke: of je nu kiest voor formele of informele opvang.

Je kunt je baby naar de crèche brengen als hij 6 weken oud is. In de meeste gevallen wachten ouders tot het einde van het zwangerschapsverlof van de moeder. Daarna brengen ze het kind vaak van baby tot peuter fase naar de kinderopvang. Hopelijk weet je nu wat een kinderopvang is.

Wat is een BSO?

Buitenschoolse opvang, ook wel buitenschoolse opvang genoemd, is de overkoepelende term voor alle professionele kinderopvang die buiten schooltijd voor schoolgaande kinderen wordt geregeld.

Dit is een professionele dienst voor kinderen van 4 tot 13 jaar. Ouders kunnen meestal terecht bij een kinderdagverblijf op de BSO.

Wat gebeurt er met BSO’s?

BSO’s zorgen voor kinderen buiten de schooluren, bijvoorbeeld omdat ouders moeten werken. Bij BSO kunnen kinderen spelen met leeftijdsgenoten. Het personeel bedacht activiteiten om de jongens en meisjes bezig te houden. Ook basisschoolleerlingen kunnen hun huiswerk maken.

Openingstijden na school

De BSO is open voor schooltijd, tijdens de lunchpauzes en na schooltijd. Tijdens de feestdagen is het asiel zelfs de hele dag open.

Subsidie is mogelijk als ouders hun kinderen naar een officiële BSO sturen. Ouders moeten dan werken, een opleiding volgen of integreren in de samenleving. Er moet ook een contract worden ondertekend met het kindercentrum. Ouders moeten aantonen dat ze de BSO hebben betaald.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *