Verschillen tussen een overkapping en een veranda

overkapping

Inhoudsopgave

Op een koele zomerse avond, of op een vrolijke lente dag heerlijk in de buitenlucht zitten. Een veranda én een overkapping maken dat mogelijk. Doordat je een dak boven je hebt, zul je op de heetste zomerdagen beschermd worden tegen de zon, maar in de herfst kun je ook knus een wijntje drinken met een heater ernaast. Toch zitten er verschillen tussen de twee. Zo wordt een veranda altijd tegen het huis aan gebouwd. Dit terwijl een overkapping overal neergezet kan worden in de tuin. Al wordt de naam ‘overkapping’ niet vaak gebruikt, hoe dat zit én veel meer lees je in deze blog!

Wat is een veranda?

Een veranda is heel simpel gezegd een aanbouw wat bestaat uit een dak, dat leunt op verschillende palen. Wel bestaan er verschillende veranda mogelijkheden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een veranda, die dicht is gemaakt met glazen wanden. Hierdoor wordt het een serre genoemd. Ook al is het in de praktijk hetzelfde. Zo heb je ook de open veranda, dit is de goedkoopste variant aangezien je hierbij de zijkanten niet dicht bouwt. Hierdoor is het in de lente en zomer geweldig om optimaal te kunnen genieten van het lekkere weer. Begint het stevig te waaien? Geen probleem! Je kunt heel simpel namelijk een zijkant erin ritsen, via hetzelfde principe als met een luifel bij een caravan.

Meest gebruikte materialen

Aluminium, zoals bijna overal wordt het ook bij veranda’s ontzettend veel gebruikt. Dit komt doordat het niet alleen ontzettend licht en sterk materiaal is, maar ook doordat het weinig onderhoud nodig heeft. Ook kun je aluminium goed verven, waardoor je het passend kunt maken voor je woning of de rest van de tuin. Daarnaast gebruiken ook veel mensen hout als hoofd-materiaal als ze een veranda laten bouwen. Dit doordat het een zeer goede isolator is, makkelijk te bewerken is én sterk is. Mede daardoor wordt het  al jaren gebruikt als bouwmateriaal. Welke hout soorten heb je nodig voor een veranda? Aangeraden wordt om te kiezen voor merbau, afzelia of meranti hout. Dit doordat ze kwalitatief gezien de beste prijs-kwaliteit verhoudingen hebben.

Wat is een overkapping?

Een overkapping bestaat uit hetzelfde principe, alleen wordt het niet vast gebouwd aan de woning. Wel is ‘overkapping’ niet een benaming die vaak terugkomt. Zet je een auto onder het afdak? Dan heet het een carport. Gebruik je het als een lounge plek, dan noemen mensen het al snel een terrasoverkapping. Zo zijn er nog wel ontzettend veel andere varianten. Maar wat is precies het verschil tussen een veranda en een overkapping? Dat is heel simpel; een veranda wordt gebouwd aan je eigen woning, terwijl een overkapping overal geplaatst kan worden in de tuin. Op beide is het mogelijk om monokristallijne of polykristallijne zonnepanelen te plaatsen.

Lees ook: De verschillen tussen een tuinhuis dak en een dakpannen dak.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *