Verschil tussen een winterjas en een parka jas

Inhoudsopgave

Er zijn meerdere verschillen tussen een winterjas en een parka jas. Het ligt niet alleen aan de naam van de jas. Hieronder zullen we de verschillen op een rijtje zetten en uitleggen wat er belangrijk is om op te letten. Een winterjas wordt hier in de winter gebruikt om de kou van buiten tegen te gaan. Een parka jas werd oorspronkelijk gebruikt op en rond de noordpool omdat de temperaturen hier erg koud kunnen zijn. Het had als doel om de lichaamstemperatuur van de drager zo goed mogelijk te behouden zodat de drager het niet koud zou krijgen. Het is oorspronkelijk een heren winterjas maar ze zijn er ook voor dames.

De stoffen

Een winterjas bestaat uit verschillende onderdelen, de binnenlaag die je warm hoort te houden bestaat vaak uit schapenwol. Een parka jas bestaat echter uit pels. Dit is tevens ook de betekenis van de naam Parka.

De capuchon

Een goed middel om je warm te houden in de winter is een goede kraag op je jas. Doordat deze je bescherming geeft tegen wind en winterse neerslag is dit een must have op je jas. Daarnaast is het van belang als het koud is om je oren en voorhoofd te beschermen tegen de kou. Hiervoor is juist je capuchon gemaakt.

Zakken

Ook is het handig om een aantal zakken in je jas te hebben zodat je hierin makkelijk dingen kunt bewaren zoals handschoenen. Door ze in de jas te doen raak je ze minder snel kwijt. Daarnaast is het handig om als je geen handschoenen bij je hebt je handen te beschermen tegen de kou. De meeste winterjassen hebben. De zakken zijn geplaatst op handige plekken in de jas zodat je er goed bij kunt.

De lengte

De meeste winterjassen lopen af rond het begin van de heupen. Net als waar een trui stopt, echter is de parka jas een stukje langer waardoor het gedeelte bij de heupen ook beschermd is tegen de kou en je het een stuk minder snel koud zal krijgen.