Verschillen tussen acryl verf en alkyd verf

Als je je huis wilt gaan opknappen is het ook weer tijd om de muren te verven, of hou je je dit keer bezig met de tuin. Verf kopen kan soms heel lastig zijn omdat je niet weet welke verf je nodig voor welk bouwproject. De eerste keuzestress kan al ontstaan of je moet kiezen voor acryl of alkyd verf. Hierbij zetten we de belangrijkste verschillen op een rij. Ook kan je altijd in een verfwinkel advies vragen.

 

Wat is acryl verf

Voordat we de verschillen bespreken is het misschien wel handig om te weten wat acryl verf is. Acrylverf is zeer geliefd bij de consumenten. Dit komt omdat de verf snel droogt en je daardoor snel kan oververven. Het is ook een verf die je op elke ondergrond kunt gebruiken. Je kunt met de verf ook verschillende schildertechnieken toepassen, hierdoor is de verf geschikt voor beginners en professionals.

De verf wordt in principe alleen binnen wordt gebruikt. Dit komt doordat de verf op waterbasis is gemaakt. De geur van de verf is ook een stuk minder sterk waardoor je na het klussen niet lang een  verflucht in huis hebt hangen.

Acrylverf bestaat uit diversen pigmenten met acryl als bindmiddel. Hierdoor hebben ze de eigenschap dat ze kunnen mengen met verschillende materialen.

 

Wat is alkyd verf

Alkyd verf is iets minder bekend maar voor schilders is deze wel bekend. Nij alkyd verg wordt alkydhars als bindmiddel gebruikt. Daarom wordt alkyd verf ook wel alkydharsverf genoemd. De verf wordt vooral gebruikt voor afwerking van kunststof, hout en metaal. De verf wordt ook vooral buiten gebruikt en niet binnen.

Alkyd verf is gemaakt van plantaardige oliën. Er zit sowieso veel olie in alkyd verf. Je kan je alkyd verf ook altijd verdunnen met terpentine.

 

De belangrijkste verschillen

Er zit dus wel duidelijk verschil tussen acryl verf en alkyd verf. Het belangrijkste verschil is dat je acryl verf binnen gebruikt en alkyd verf buiten gebruikt. Sterker nog je mag alkyd verf absoluut niet binnen gebruiken. Dit komt omdat de verf teveel oplosmiddelen gebruikt en dit niet goed is voor de binnen lucht.

Het volgende verschil is dat acryl verf sneller opdroogt dan alkyd verf. Acryl verf heeft een opdroogtijd van 8 uur en alkyd verf van 16 uur. Als je daarom een project hebt wat vaak overgeschilderd moet worden is het beter om te kiezen voor acryl verf.

Ook moet je voor acryl verf speciale kwasten en rollers gebruiken. Gelukkig kun je bij een verfwinkel alles halen. Van je speciale kwasten tot de verf zelf. Ook zullen hun jou advies geven over welke verf beter is voor jouw bouwproject.