Verschillen tussen luchtbedden en slaapmatten

Inhoudsopgave

Met zoveel keuze aan luchtbedden en slaapmatten hebben kampeerders veel om over na te denken. Een goede nachtrust is essentieel voor het succes van elke kampeertrip, of het nu gaat om een bergbeklimming of een kampeertocht met het gezin. Het is belangrijk om het juiste slaapsysteem te kiezen om ervoor te zorgen dat je goed geïsoleerd bent van de koude grond en comfortabel kunt slapen.

Luchtbedden

Luchtbedden zijn de meest traditionele vorm van slaapsysteem waarbij lucht wordt gebruikt om een verhoogd slaapplatform te creëren dat je van de grond af houdt terwijl je slaapt. Luchtbedden worden vaak thuis als logeerbed gebruikt en zijn erg populair en verkrijgbaar in vele maten, vormen en designs. Het grote voordeel van een luchtbed is het gebruiksgemak, de compacte verpakking wanneer het niet in gebruik is en de draagbaarheid. Ze hebben echter ook nadelen: ze kunnen slap worden en leeglopen waardoor je ’s morgens plat op de rug ligt. We leggen je hier uit welke soorten Luchtbedplaza luchtbedden er zijn.

PVC met vlokken

Een budget luchtbed met een gevlokte topper om te voorkomen dat je slaapzak van het luchtbed glijdt. Dit zijn de meest budgetvriendelijke luchtbedden.

Katoenen Luchtbedden

Deze luchtbedden zijn duurzamer en robuuster met minder kans op lekkage of doorprikken. Ze zijn echter duurder dan gewone gevlokte PVC-luchtbedden.

Luchtbedden met ingebouwde pomp

Sommige luchtbedden hebben een ingebouwde pomp dat je op het lichtnet of op 12v adapter kunt aansluiten om de moeite van het opblazen en leeg laten lopen van het luchtbed weg te nemen.

Slaapmatten

Er zijn twee soorten slaapmatrassen beschikbaar, beide zijn meestal gemaakt van schuim en bieden een basis of premium comfort afhankelijk van de kwaliteit van de slaapmat die je kiest. We leggen je hier uit welke soorten Luchtbedplaza slaapmatten er zijn.

Rolmatten

Dit is de meest eenvoudige stijl van kampeermatras en de goedkoopste van alle slaapoplossingen. Dit is de meest eenvoudige stijl van matras dat alleen een basis van isolatie van de koude grond eronder zal bieden.

Zelf opblaasbare matrassen

Een zelfopblaasbaar matras is een veel luxere stijl van matras. Dit heeft ingesloten traagschuim met ventielen aan het uiteinde die het mogelijk maken de matras zelf op te blazen en leeg te laten lopen. Het traagschuim zet uit en biedt een veel groter comfort dan een goedkoop slaapmatje of een luchtbed.  Deze matrassen zijn verkrijgbaar vanaf een hoogte van 3 cm. Maar hoe hoger de mat is hoe dikker de verpakking zal zijn.

Matrassen in klein formaat

Deze bieden over het algemeen minder hoogte en slaapcomfort maar ze zijn klein op te vouwen waardoor ze ideaal zijn voor backpackers die een draagbare matras nodig hebben.

Luxe matrassen

Dit type matras heeft een grotere verpakking maar vaak een grotere hoogte en zal veel meer comfort en luxe bieden. Hoe meer hoogte, hoe meer isolatie van de grond waardoor het warmer en comfortabeler wordt.

Welke slaapoplossing kies je?

Elke kampeerder heeft zijn eigen voorkeur en elk slaapsysteem heeft zijn eigen sterke en zwakke punten, maar sommige mensen geven de voorkeur aan zelfopblazende matrassen en sommige mensen geven de voorkeur aan luchtbedden. We adviseren dan vooral te kijken naar waarvoor je een slaapoplossing zoekt. Ga je bijvoorbeeld met de auto op pad dan heb je dus meer ruimte voor je bagage ter beschikking. Ga je alleen met backpack op pad, dan zal een kleinere rolmat meer van toepassing zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *