Verschillen tussen printen en drukken

Inhoudsopgave

Printen en drukken worden vaak door elkaar gehaald en veel mensen denken dat het ook hetzelfde betekend, maar dit is niet het geval Veel mensen raken door de Engelse term in de war omdat in het Engels de vertaling voor beide hetzelfde is. Wat is nou precies het verschil en wanneer kies je voor wat.

De verschillen

Als eerste heb je te maken met de gegevens. Met drukken heb je vaste gegevens nodig en wordt elk exemplaar hetzelfde. Terwijl je bij printen gebruik kunt maken van variabele gegevens en daardoor je informatie kan personaliseren met de tekst en eventuele afbeeldingen.

Dan heb je de oplage. Als je iets wilt drukken dan moet je met kleurtorens werken die bij de drukpers moeten worden ingesteld. Dit kan soms uren duren, maar dat ligt er ook weer aan welk drukwerk en de drukmethode. Hierdoor kan het drukken  stukke duurder worden. Bij printen is dit niet het geval en kun je iets produceren vanaf oplage 1. Als je in grote oplages wilt afdrukken kan drukken alsnog goedkoper zijn.

Je hebt ook nog verschillen in de kleuren. Bij printen wordt gebruik gemaakt van de CMYK kleuren. Dit zijn de kleuren blauw, rood, geel en zwart. Hierdoor kun je veel kleuren combinaties maken en krijg je mooie kleuren. Bij drukken wordt gebruik gemaakt van PMS kleuren. Dit zijn alle kleuren die terug te vinden zijn in de kleuren waaier. Dus met drukken kun je soms echt de perfecte kleur krijgen die met CMYK niet te krijgen is.

Wanneer kies ik voor printen en wanneer kies ik voor drukken?

Als je een kleine oplage nodig hebt, is het beter om voor printwerk te gaan. Hier komen niet te hoge kosten bij kijken. Je kunt ook beter voor printen kiezen als je je printwerk gepersonaliseerd wilt hebben. Als je met spoed je printwerk nodig hebt is het ook beter om voor printen te kiezen.

Heb je meer tijd voor je drukwerk dan is het beter om voor drukken te kiezen. Je krijgt hier nou ook eenmaal de mooiste resultaten mee. Bijvoorbeeld een winddoek bedrukken is veel mooier en kan ook alleen op deze manier. Een winddoek bedrukken is ook een stuk goedkoper dan.

Dus voordat je iets wilt laten bedrukken of printen is het handig dat je je een paar dingen afvraagt. Houd dus rekening met of je variabele gegevens hebt of niet. Houd rekening met je oplage. Als laatste moet je rekening houden met je kleuren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *