Verschillen tussen hardhout en naaldhout

Inhoudsopgave

Er zijn zoveel verschillende soorten hout, dat het lastig kan zijn om deze te onderscheiden. In Nederland hebben we wel 67 verschillende houtsoorten. Om het onderscheid makkelijker te maken verdelen we hou in twee groepen, hardhout en naaldhout. Het verschil tussen het hout komt door het soort boom.

Hardhout

Hardhout wordt gemaakt van loofbomen. Aan loofbomen groeien bladeren. Deze bomen groeien een stuk langzamer dan naaldbomen. Hierdoor is hout van de loofbomen een stuk duurzamer. Het hout slijt veel minder snel dan naaldhout. De levensduur is wel 20 tot 25 jaar. Hardhout wordt daarom ook veel buiten toegepast. Denk hierbij aan constructies, vlonders en schuttingen. Hardhout kun je weer onderverdelen in tropisch en Europees hardhout.

Tropisch hardhout wordt op dit moment het meest gebruikt. Het is niet alleen natuurlijk, maar heeft ook warme vormen. Wanneer je duurzaam tropisch hardhout wil gebruiken, moet je kijken naar FSC-hout. Door FSC-hout te gebruiken, help je mee aan de bescherming van de tropische bossen. Tropisch hardhout heeft vaak een donkerdere kleur als de andere houtsoorten. Het hout wordt vaak gebruikt om vloeren en kozijnen te maken.

We kennen ook Europees hardhout. De kwaliteit en de levensduur van Europees hardhout en Tropisch hardhout kun je met elkaar vergelijken. Het verschil tussen deze twee is dat Europees hardhout vaak lagere kosten heeft. Dit heeft te maken met de transportkosten. In Europa moet de duurzaamheid en de afkomst van het hout kunnen worden gegarandeerd. Het hout moet daarom voorzien zijn van een keurmerk.

Naaldhout

In Europa kennen we ook naaldhout als houtsoort. Europees naaldhout kan een groot financieel voordeel opleveren. Het is namelijk een erg kostenbesparend product als je het gaat vergelijken met bijvoorbeeld staal. Daarnaast is naaldhout erg duurzaam. Dit komt door de lange levensduur, de lage energiekosten van de productie en naaldhout is ook nog eens recyclebaar. In Europa hebben we grote voorraden naaldhout die voldoen aan de kwaliteitseisen. Naaldhoutsoorten wat de meeste mensen wel kennen zijn: grenenhout, vurenhout, lariks en douglas.

Het belangrijkste onderscheid

Hout wordt dus verdeeld in twee groepen, het hardhout van loofbomen en het naaldhout van naaldbomen. Van loofbomen kan ook zacht hout worden gemaakt. Naaldbomen groeien het hele jaar door, loofbomen verliezen hun bladeren in de herfst.

Hout heeft veel verschillende doeleinden. Het wordt veel gebruikt in je woning. Een houtafval container huren is erg handig, wanneer je je tuin of woning aan het verbouwen bent. Ga je een houtafval container huren? Deze kan je een aantal weken bij je huis laten staan. Daarna zal de container worden opgehaald.