Verschillen tussen acrylverf en aquarelverf

Er bestaan verschillende soorten verf. Je hebt onder andere olieverf, acrylverf, aquarelverf, lakverf, muurverf en ga zo maar door. Deze verschillende soorten verf verschillen onderling van elkaar. Wat is precies het verschil tussen acrylverf en aquarelverf?

Acrylverf

Acrylverf is vergeleken met andere soorten verf een sneldrogende verf. Acrylverf bestaat uit diverse pigmenten met acryl als bindmiddel. Acrylverf bestaat voor een groot deel uit water en kan gebruikt worden voor meerdere lagen over elkaar heen. Acrylverf kan op elke ondergrond gebruikt worden zoals papier, houtwerk en een doek. Een belangrijke eigenschap van acrylverf is dat je met acrylverf diverse schildertechnieken kunt toepassen of nabootsen. Dit maakt acrylverf ook geschikt voor beginnende schilders. Over het algemeen is acrylverf voordelig.

Aquarelverf

Bij het schilderen met aquarelverf wordt met wateroplosbare verf op speciaal dik papier geschilderd. Dit papier wordt aquarelpapier genoemd. Het doek speelt een grote rol bij schilderen met aquarelverf. Alles wat wit is, is eigenlijk gewoon het doek. Aquarelverf bestaat uit pigmenten gemengd met arabische gom als bindmiddel. Aquarelverf wordt vaak transparant genoemd, omdat het doek een beetje doorschijnt.

De grootste verschillen

Wat zijn de grootste verschillen tussen acrylverf en aquarelverf? Ten eerste is acrylverf te gebruiken op zowel doek als paneel, terwijl aquarel verf alleen te gebruiken is op papier. Daarnaast heeft aquarelverf een andere uitstraling dan acrylverf. Bij aquarelverf speelt het wit van het papier namelijk een grote rol, wat een andere uitstraling geeft. Een ander verschil tussen de twee verfsoorten is dat je voor acrylverf kwasten met een lange steel gebruikt, terwijl je kwasten met een korte steel nodig hebt voor het verven met aquarelverf. Een laatste verschil is het verschil in schildertechnieken. Aquarelverf kent verschillende soorten schildertechnieken. Acrylverf is daarentegen meer beperkt en hierbij heb je minder mogelijkheden qua schildertechnieken. Bij het kopen van verf is het dus van belang dat je weet wat je wilt schilderen en hoe je dat wilt doen. Op basis daarvan kies je wat voor soort verf hiervoor nodig is, acrylverf of aquarelverf.