Verschillen tussen eiwitten en koolhydraten

Doe je aan sport, en dan met name fitness, dan ben je ongetwijfeld bezig met voeding. Je weet dat de juiste balans tussen koolhydraten, eiwitten en vetten cruciaal zijn voor een goede lichamelijke ontwikkeling. In de wereld van de fitness wordt je sowieso al dood gegooid met allerlei termen. Er zijn tientallen supplementen die je kunt gebruiken om af te vallen, aan te komen of om spieren te kweken. Dit zijn allemaal gemaksproducten en zoals eerder benoemd kun je het beste bij de basis beginnen. En nee, koolhydraten en eiwitten zijn zeker niet hetzelfde.

Koolhydraten worden gezien als een bron van energie en zitten bijvoorbeeld veel in pasta’s en brood.
Het lichaam heeft van nature koolhydraten nodig. Ze helpen bij het herstel en opbouw van de spieren, maar uit onderzoek is gebleken dat eiwitten hier veel beter voor zijn. Teveel koolhydraten zijn echter ook niet goed voor je. Je kunt er namelijk dik van worden. Mensen die afvallen minderen vaak ook met het eten van koolhydraten. Ze gebruiken dan koolhydraatarme recepten. Deze koolhydraatarme recepten helpen je aan een gezond lichaam.

Eiwitten zijn stoffen die iedereen in zijn lichaam heeft zitten. In de sport worden eiwitten vaak proteïne genoemd. De aminozuren die verwerkt zitten in eiwitten maken de stof zo belangrijk voor de fitness. Deze zorgen er namelijk voor dat je spieren kunnen groeien. Je kunt eiwitten zien als de stenen waarmee je jouw lichaam gaat bouwen.

Het grootste verschil tussen de twee is dat koolhydraten ervoor moeten zorgen dat je energie hebt, om te sporten bijvoorbeeld. Zonder koolhydraten kun moeilijk een explosieve work-out hebben. Eiwitten zorgen er aan de andere kant voor dat je spieren herstellen en op weer worden opgebouwd. Om het simpel te houden: koolhydraten zijn de brandstof en eiwitten zijn het cement.

Ga je naar de supermarkt dan zijn er een aantal producten die je kunt kopen waar veel eiwitten in zitten. Kwark is waarschijnlijk de goedkoopste manier om eiwitten binnen te krijgen, maar lang niet iedereen vindt het lekker. Ben je ook geen fan van kwark, dan kun je tonijn of kipfilet proberen.