Verschillen tussen ontkalkt water en gewoon water

Een eenpersoons huishouden gebruikt ongeveer 52.000 liter water per jaar. Iedereen Mensen krijgen kalk binnen door het gebruik van kraanwater. Dat gebeurt doormiddel van het drinken van water en door bijvoorbeeld te koken. In sommige regio’s in Nederland zit meer kalk dan in andere regio’s. Toch kiezen sommige mensen ervoor om  hun water te ontkalken maar wat is het verschil?

Kalkwater

Doordat water door de bodem naar onder zakt neemt het de mineralen in de bomen onderweg mee. Calcium, ofwel kalk, is een van de mineralen die meegenomen wordt. Zo komt het kalk in je water.  Kalk is niet heel slecht voor mensen. Mensen hebben zelfs calcium nodig. Denk maar aan de opbouw van je botten en je tanden. Hiervoor is allemaal calcium nodig. Water bevat echter te weinig calcium om je dagelijks hoeveelheid te behalen. Hiervoor moeten mensen bijvoorbeeld zuivelproducten eten of drinken. Water waar kalk in zet wordt vaak hard water genoemd. Water in de schaal 12-30 DH wordt hard tot zeer hard water genoemd.

Ontkalkt water

Ontkalkt water is water waar de kalk uit gefilterd is. Hard water kan namelijk toch een paar negatieve gevolgen hebben op je lichaam. Hard water kan namelijk de huid van je lichaam aantasten. Doordat er veel kalk zit in hard water kun je een droge en gevoelige huid krijgen. Hierdoor kun je veel jeuk ervaren op je huid. Ook voor je haar kan het nadelige gevolgen hebben. Zo kan je haar breekbaar worden en de glans kan weggaan. Daarom kiezen veel mensen ervoor om hun water te ontkalken. Niet alleen om de gezondheid problemen maar ook omdat de meeste mensen ontkalkt water veel lekkerder en zachter vinden smaken. Sommige mensen kiezen er daarom voor om een waterontharder met magneet te plaatsen. Dit is een van de weinige systemen die kalk volledig doet wegfilteren. Zo krijg je ook ontkalkt water uit je kraan en douche. Hard water kan namelijk ook gevolgen hebben voor je apparatuur. Wanneer je water ontkalkt dan ontstaan er geen witte aanslag op je glaswerk of douchekop. Water in de categorie  0-8 DH wordt geclassificeerd als zeer zacht tot zacht water.